Politic

Parlament: Modificarea Statutului senatorilor şi deputaţilor nu a întrunit numărul necesar de voturi

Parlamentul a dezbătut, luni, în şedinţă comună, o iniţiativă legislativă care modifică şi completează Legea nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor în sensul diversificării şi înăspririi dispoziţiilor legale referitoare la disciplina în Legislativ, cu scopul corelării dispoziţiilor sancţionatorii prevăzute de regulamentele celor două Camere.

S-au înregistrat 223 de voturi „pentru” şi şapte „împotrivă”, propunerea neîntrunind numărul necesar de voturi – 226.

Proiectul, care avea caracter organic, interzicea transmiterea în direct sau înregistrarea şedinţei Camerei Deputaţilor, a Senatului, a Biroului permanent, a Comitetului liderilor grupurilor parlamentare sau a şedinţei comisiilor, prin alte mijloace decât prin mijloacele electronice aflate în dotarea Secretariatului general al Camerei Deputaţilor sau al Senatului ori prin mijloacele electronice utilizate de mass-media acreditate de Camera Deputaţilor ori, după caz, de către Senat. „Prin excepţie de la teza anterioară, deputaţii sau senatorii pot transmite sau înregistra şedinţa Camerei din care fac parte şi şedinţele comisiilor numai în perimetrul din sala de şedinţe alocat grupului parlamentar ai cărui membri sunt sau în cazul celor neafiliaţi în perimetrul alocat acestora”, prevede amendamentul.

Un alt amendament stipulează că în sala de şedinţe a plenului fiecărei Camere şi în sălile în care se desfăşoară şedinţele Biroului permanent, ale Comitetului liderilor grupurilor parlamentare ori ale comisiilor, sunt interzise: participarea la desfăşurarea unui banner; utilizarea violenţei fizice împotriva unui deputat, senator sau alt demnitar; utilizarea violenţei verbale constând în ţipete, injurii, ameninţări, invective, calomnie la adresa unui deputat, senator sau alt demnitar.

Aceste prevederi ar fi aplicabile şi în cazul şedinţelor structurilor comune ale celor două Camere.

Constituie abatere disciplinară parlamentară şi comportamentul injurios sau calomniator la adresa unui alt demnitar în şedinţele plenului, Biroului permanent, Comitetului liderilor grupurilor parlamentare sau comisiilor ori în afara acestora, dar cu privire la exercitarea mandatului de deputat sau senator, mai prevede proiectul.

La sancţiunile disciplinare parlamentare existente – atenţionarea verbală, chemarea la ordine, retragerea cuvântului, îndepărtarea din sală pe durata şedinţei, avertismentul scris – se propunea adăugarea diminuării indemnizaţiei. Astfel, se consideră sancţiune disciplinară diminuarea indemnizaţiei cu până la 50%, pe o durată de maximum 6 luni, pentru exprimarea votului prin mijloace electronice prin utilizarea cardului de vot electronic al altui deputat sau senator, pentru participarea la desfăşurarea unui banner în sala de şedinţe a plenului sau în sălile comisiilor Camerei Deputaţilor sau Senatului ori în cadrul şedinţei comune a celor două Camere, pentru înregistrarea sau transmiterea în direct a şedinţei Camerei Deputaţilor, a şedinţei Senatului, a şedinţei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului, a şedinţei Biroului permanent, a şedinţei Comitetului liderilor grupurilor parlamentare sau a şedinţei comisiilor, cu excepţia prevăzută la art.18 alin. (3), teza a II-a, pentru violenţa fizică utilizată împotriva unui alt deputat sau senator ori pentru violenţa verbală constând în ţipete, injurii, ameninţări, invective sau calomnie la adresa unui alt deputat, alt senator sau alt demnitar.

Se consideră, totodată, sancţiune disciplinară reducerea duratei luării de cuvânt la maximum 10 secunde/intervenţie pentru o perioadă de până la 3 luni în cadrul şedinţelor Camerei Deputaţilor, Senatului ori şedinţelor comune ale celor două Camere începând cu ziua aplicării sancţiunii disciplinare pentru utilizarea violenţei verbale constând în ţipete, injurii, ameninţări, invective, calomnie la adresa unui alt deputat, alt senator sau alt demnitar, precum şi retragerea şi punerea la dispoziţia secretarului general al Camerei Deputaţilor sau Senatului pentru o perioadă de până la 6 luni a personalului angajat şi a autoturismelor repartizate grupului parlamentar care prin acţiunile sale pune în pericol buna funcţionare şi siguranţa autorităţii publice, a demnitarilor sau angajaţilor acesteia în incinta Camerei Deputaţilor sau Senatului începând cu data constatării afectării bunei funcţionări a activităţii Camerei.

Deputatul AUR Sorin Muncaciu a afirmat, în cadrul dezbaterilor, că a fost unul dintre cei care au fost sancţionaţi pentru un proiect de lege „introdus samavolnic”.

„Anunţ că sancţiunea dumneavoastră a ajuns să fie discutată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie unde aţi pierdut. Nu vă mai amăgiţi să credeţi că puteţi să introduceţi sancţiuni şi să judecaţi pe bază de vot partinic”, a spus Muncaciu.

El a adăugat că, potrivit Convenţiei pentru drepturile omului, deputaţii şi senatorii au dreptul la un proces drept. „Dumneavoastră, în Comisia juridică, aţi condamnat prin vot deputaţii. Nu veţi mai putea să faceţi acest lucru. (…) Procedura administrativă nu se face prin vot partinic”, a susţinut parlamentarul AUR.

Deputatul Dumitru Coarnă a menţionat, la rândul său, că a fost sancţionat, iar modificările propuse reprezintă „un atac direct la Constituţie, libertatea conştiinţei, de exprimare, dreptul la informare”.

„Adăugaţi la Constituţie. Transformaţi Parlamentul într-o instituţie care nu are dreptul să reacţioneze. Deciziile de sancţionare au fost decizii politice, nu juridice. Ne-aţi sancţionat politic, neconstituţional. Nu încercaţi să aduceţi abuzul într-o limită extremă. Încercaţi revenirea la dictatură”, a adăugat Coarnă. AGERPRES

Related Articles

Back to top button