Glanda Bartholin

Glandele Bartholin reprezinta structuri pereche localizate simetric in grosimea labiilor mari la o adancime de aproximativ 1 cm sub piele, intre vagin si bulbii clitoridieni, a caror functie este de a lubrefia vulva si orificiul vaginal in timpul actului sexual. Eliminarea mucusului sintetizat de catre aceste glande pereche are loc prin contractia muschiului bulbospongios si presiunii exercitate asupra glandelor de catre bulbii vestibulari, ca urmare a dilatarii cauzate de excitatia sexuala.

Bartholinita reprezinta inflamatia glandelor Bartholin care afecteaza in mod frecvent femeile active sexual cu varsta cuprinsa intre 20 si 40 de ani, aflate in perioada de viata fertila. Imunitatea scazuta, activitatea sexuala intensa, iritatia locala si igiena intima deficitara constituie principalele cauze care favorizeaza aparitia bartholinitei.

Simptome bartholinita

Principalele manifestari clinice ale bartholinitei include:

  • Inflamatia labiei de partea glandei afectate
  • Eritem local (inrosirea pielii) insa nu genereaza disconfort dureros pacientei, fiind descoperita intamplator in timpul efectuarii toaletei locale sau de catre medicul ginecolog cu ocazia examenului pelvin.

Tratament bartholinita

Bartholinita necomplicata nu necesita tratament, inflamatia avand evolutie autolimitata (dispare spontan de la sine) fara a asocia complicatii pe termen scurt si lung.

Chist glanda Bartholin cauze

Acumularea mucusului secretat la nivelul glandei cauzeaza aparitia unei formatiuni care poarta denumirea de chist Bartholin. Cauzele implicate in blocarea canalelor care asigura drenajul glandelor sunt incomplet elucidate insa, este considerat faptul ca iritatiile si/sau leziunile locale, infectiile cu E.coli, Neisseria gonorrhoeae si Chlamydia trachomatis, constituie principalii agenti patogeni care favorizeaza aparitia chisturilor glandelor Bartholin.

Simptome chist glanda Bartholin

Manifestarile clinice ale chistului glandei Bartholin include:

  • Disconfort local dureros in timpul mersului, statului in sezut, utilizarea toaletei, introducerea tamponului intravaginal si in timpul actului sexual
  • Senzatie de mancarime in zona intima
  • Aparitia unei formatiuni rotund ovalare dureroase in apropierea introitusului vaginal

    In anumite situatii chistul poate drena spontan cu eliminarea unei secretii galbui de consistenta variabila.

Tratament chist glanda Bartholin

Tratamentul chistului Bartholin neinfectat este in majoritatea situatiilor simptomatic si include bai de sezut cu apa calda pentru stimularea drenarii continutului glandelor, aplicarea de comprese sterile calde la nivelul zonei inflamate si administrarea de analgezice pentru diminuarea disconfortului algic de cauza inflamatorie.

Chisturile de cauza infectioasa beneficiaza de tratament antibiotic in conformitate cu susceptibilitatea germenului patogen la diferite clase de antibioterapice si tratament interventional pentru drenarea secretiilor purulente acumulate.

Abces glanda Bartholin cauze

Infectarea chisturilor glandelor Bartholin determina aparitia abceselor si poate fi generata de o serie de agenti bacterieni proveniti de la nivelul tubului digestiv (Escherichia coli, Proteus, Klebsiella, E.faecalis), de la nivelul tegumentului S.aureus sau cu transmitere sexuala Chlamydia ori N.gonorrhoeae. Acesti patogeni genereaza acumularea de secretii purulente la nivelul glandei afectate cu aparitia de manifestari clinice specifice ale unui abces.

Simptome abces glanda Bartholin

Principalele manifestari clinice care insotesc abcesul glandei Bartholin include:

  • Edem si eritem al labiei
  • Eliminarea de secretii galben verzui in cazul drenajului spontan al abcesului
  • Sindrom febril
  • Frisoane
  • Stare generala alterata
  • Senzatia de presiune la nivel vaginal
  • Disconfort algic accentuat la mersul pe jos, statul in sezut si in timpul relatiilor intime.

Tratament abces glanda Bartholin

Tratamentul afectiunii este etiologic implicand drenarea secretiei purulente pentru abcesele cu dimensiuni de peste 2 cm si administrarea de antibiotice in conformitate cu susceptibilitatea patogenului pentru eradicarea germenului bacterian care a generat aparitia infectiei locale. Optiunile de tratament interventional ale abcesului glandei Bartholin includ:

  • Aspiratia colectiei purulente
  • Drenajul chirurgical prin efectuarea unei incizii
  • Insertia unui cateter la nivelul colectiei pentru drenarea continua a glandei si indepartarea acestuia dupa eliminarea in totalitate a secretiilor purulente
  • Marsupializarea constituie o metoda interventionala de tratament care include incizia abcesului, drenarea acestuia si sutura marginilor libere ale plagii chirurgicale, astfel incat sa fie creat un canal de drenaj permanent. Drenajul glandelor Bartholin este realizat in conditii de anestezie generala si se adreseaza in special pacientelor care prezinta abcese recurente
  • Indepartarea chirurgicala a glandei constituie o metoda de tratament radical rezervata pacientelor cu raspuns nesatisfacator la metodele de tratament mentionate anterior.

Managementul simptomatic al abcesului glandei Bartholin presupune administrarea de antialgice si antiinflamatorii nesteroidiene pentru ameliorarea sindromului febril asociat si al disconfortului algic.

Diagnosticul afectiunilor glandei Bartholin

Diagnosticul bartholinitei, al chistului si abcesului Bartholin este stabilit de catre medicul ginecolog pe baza informatiilor obtinute din anamneza pacientei, examenul fizic al acesteia si al investigatiilor de laborator care, de regula, includ cultura din secretii vaginale. Biopsia chistului bartholin este recomandata pacientelor cu varsta de peste 40 ani si celor intrate deja la menopauza si se efectueaza in vederea excluderii unei eventuale afectiuni tumorale vulvare.

Este important de mentionat faptul ca abcesul de glanda Bartholin poate fi cauzat si de infectii cu transmitere sexuala cu risc oncogen cauzate de HPV. In anumite situatii, infectia cu Human Papilloma Virus poate cauza adenocarcinom sau carcinom scuamos al glandei Bartholin, patologii tumorale ce necesita diagnostic precoce si tratament specific pentru a preveni evolutia nefavorabila. Vizitele regulate la medicul ginecolog pot preveni aparitia complicatiilor asociate patologiilor glandei Bartholin prin educarea pacientei si acordarea de ingrijiri de specialitate in conformitate cu necesitatile fiecarei persoane in parte.

Sursa: www.medicover.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.