Luni, 16 decembrie 2024, a avut loc inaugurarea școlii modulare a Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” și predarea ei oficială către comunitatea unității școlare.
Evenimentul a coincis în mod fericit cu Zilele Colegiului Pedagogic, marcate anual pe 15 decembrie, zi în care, în anul 1855, apare hrisovul domnitorului Grigore Alexandru Ghica care decide înființarea unei Școli Preparandale la Iași, prima şcoală de pregătire a învăţătorilor din Moldova şi Ţara Românească.
Această clădire modulară este practic o școală nouă, cu o capacitate de circa 1.000 de elevi, cea mai mare de acest fel din România, care respectă aceleași cerințe de siguranță, confort și dotări ca una obișnuită.
Mulțumesc tuturor celor implicați în acest proiect, proiectanților, constructorilor și celor responsabili cu verificarea și avizarea școlii, Inspectoratului Școlar Județean și celor trei unități școlare – Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”, Grupul Școlar Agricol „Vasile Adamachi” și Seminarul Teologic „Sf. Vasile cel Mare” – care au pus la dispoziție spații pentru activitatea didactică a Colegiului Pedagogic în perioada construirii școlii. Mai ales, mulțumesc elevilor, părinților și cadrelor didactice de la Colegiul Pedagogic pentru răbdarea și înțelegerea arătate în timpul lucrărilor.
Urez întregii echipe a Colegiului Pedagogic, elevilor și cadrelor didactice, să se bucure pe deplin de această școală nouă și să facă din studiu cea mai frumoasă aventură a vieții lor, dar și temeiul contribuției lor la prosperitatea comunității!
Despre școala modulară
La Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” a fost finalizată recent montarea containerelor din care a fost construită clădirea modulară care va găzdui temporar activitatea didactică în timpul lucrărilor la clădirile – monument istoric.
Totodată, a fost finalizat racordarea școlii la utilități (apă, canalizare, energie electrică, gaz) și serie de alte amenajări de siguranță solicitate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență, precum tratarea cu materiale ignifuge și amenajarea de scări exterioare suplimentare.
Școala modulară a fost dotată cu mobilier pentru clase (bănci, scaune, catedre, table etc.) și pentru cancelarie și birouri, echipamente și toate celelalte dotări necesare desfășurării normale a activității educaționale.
Cu fonduri de la bugetul local, Colegiul Pedagogic a încheiat un acord-cadru cu SC Trident GSA SRL pentru 36 de luni, pentru o sumă de 5.020.940,25 lei, pentru închirierea a 154 de containere, care au compus o structură compusă din 33 săli de clasă, două laboratoare, o sală de gimnastică, cancelarie, patru grupuri sanitare pentru elevi, un grup sanitar pentru profesori, holuri de circulaţie, scări, accese etc.
Lucrările pentru realizarea platformei pe care este montată școala modulară, a racordurilor la utilități și a unor construcții adiacente (scări, șarpante etc.) au fost executate de SC InBit SRL, pentru o sumă de 5.125.309,46 lei, tot din bugetul local.
Lucrările la clădirile – monument istoric continuă
În paralel cu construirea școlii modulare, lucrările de consolidare și refuncționalizare a imobilelor – monument istoric ale Colegiului Pedagogic „Vasile lupu” (Corp C1 Liceu, vechi din 1891, și Corp C2 Cantină) continuă în ritm susținut. Mobilizarea pe șantier este bună, în fiecare zi fiind prezenți la lucrări 80 – 90 de muncitori.
Lucrările sunt executate de SC Iasicon SA pentru o sumă de 56.531.648,49 lei fără TVA, respectiv 67.272.661,70 lei cu TVA.
Stadiul lucrărilor este de circa 16%.
Totodată, va fi construită o sală de sport și vor fi create spații cu destinația de creșă și de grădiniță.
Vă reamintim că lucrările de la Colegiul Pedagogic beneficiază de o finanțare de 162.561.321,47 lei – cea mai mare din țară! – prin Programul „Școli Sigure și Sănătoase” inițiat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.