Boala X | Infectiile respiratorii acute complicate de malarie
In functie de grupa de varsta, din totalul cazurilor raportate, 64% au fost copii cu varste intre 0 si 14 ani, mai exact:
- 0-59 luni – 53% din imbolnaviri
- 5-9 ani – 7,4%
- 10-14 ani – 3,9%.
In privinta deceselor, 71% dintre acestea au fost inregistrate la pacienti cu varsta de sub 15 ani, din care 54,8% au fost la copii sub varsta de 5 ani. Potrivit autoritatilor din zona, au existat mai multe decese decat cele declarate de catre autoritatile sanitare, decese pentru care s-a recomandat investigarea si verificarea suplimentare.
De asemenea, trebuie subliniat faptul ca toate cazurile severe au fost raportate la pacienti subnutriti si, in special, in zonele rurale cu acces dificil. Dificultatile de respiratie, anemia si semnele de malnutritie acuta au fost asociate cu cazurile de deces comunicate.
Numarul mare de decese raportat la numarul de infectari a starnit ingrijorare in randul autoritatilor din Republica Democrata Congo (RDC), rezultand in alerta transmisa catre OMS.
Termenul de „boala X”, folosit initial de OMS, reprezinta o denumire generica ce descrie o patologie nou identificata, necunoscuta, despre care nu sunt disponibile informatii esentiale, precum cauzele exacte ale bolii, simptomele, mecanismele aparitiei si evolutia acesteia.
Institutul Naţional de Sanatate Publica (INSP) din Romania a folosit termenul de sindrom acut febril pentru a descrie patologia nediagnosticata din RDC.
Boala necunoscuta cu rata de mortalitate semnificativa a fost evaluata ca prezentand risc ridicat pentru comunitatile afectate, insa la nivel global, riscul a fost apreciat ca fiind unul scazut, fara impact asupra calatoriilor ori asupra comertului international.
Infectiile respiratorii acute si malaria
La sfarsitul anului 2024, mai precis pe 27 decembrie, OMS a revenit cu o informare in care preciza ca „boala X”, respectiv patologia nediagnosticata anterior, este rezultatul unei combinatii de infectii respiratorii comune si malarie. Conform OMS, testele de laborator au confirmat prezenta infectiilor cu malarie si a virusurilor respiratorii comune: virusul gripal – Influenza (gripa A), rinovirusuri, SARS-CoV-2, coronavirusuri umane, virusuri paragripale si adenovirusuri umane.
Accesul dificil in zona rurala in care s-au raportat cazurile de boala X/ boala necunoscuta, acces ingreunat si de sezonul ploios in curs (durata calatoriei pe sosea fiind estimata la 48h din capitala Kinshasa), alaturi de instrumentele de diagnostic limitate in zona, au intarziat identificarea cauzelor subiacente ale manifestarilor clinice semnalate: febra in special, urmata de tuse, oboseala si secretii nazale.
OMS sustine ca in continuare sunt efectuate teste pentru a stabili cauzele exacte deoarece, in aceasta etapa, exista posibilitatea ca decesele sa fie cauzate de mai mult decat o singura boala. Pneumonia acuta, gripa, Covid-19, rujeola si malaria sunt considerati potentiali factori cauzatori, cu malnutritia ca factor major contributiv. Totodata, nu trebuie omis nici faptul ca malaria este o boala frecvent raspandita in zona respectiva, iar accesul limitat la ingrijirea medicala si conditiile sanitare precare pot agrava impactul afectiunilor infectioase.
Rata de mortalitate mare, impactul asupra copiilor, accesul limitat la asistenta medicala si neidentificarea unei afectiuni cunoscute sunt principalii factori care au determinat autoritatile sa initieze alerte sanitare si investigatii urgente. In context medical, „boala X”, termenul folosit initial pentru a eticheta situatia din Republica Democrata Congo, este utilizat pentru a face referire la o boala de cauza necunoscuta, care are potential de a deveni o amenintare sanitara globala. In clipa de fata, odata ce au fost stabilite cauzele (infectii respiratorii comune si sezoniere, si malaria, pe fondul malnutritiei severe) simptomelor si deceselor care au starnit ingrijorare in Congo, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) nu recomanda adopatarea unor masuri speciale.
Sursa: www.medicover.ro