Profesorii nu pot fi plătiți pentru participarea în comisii la probele de competențe de la Bacalaureat 2025
Măsuri urgente pentru plata profesorilor și a personalului care face parte din comisiile de evaluare a competențelor lingvistice și digitale la examenul de Bacalaureat 2025, cerute ministrului Educației și Cercetării, Daniel David, printr-o adresă comună de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”. Sindicatele atrag atenția, în documentul obținut de Edupedu.ro, că în acest moment profesorii nu pot fi plătiți pentru participarea la examenele din ianuarie-februarie 2025.
Sindicatele atrag atenția că actualele norme de plată, prevăzute în Ordinul de ministru nr. 4578/2024, nu sunt aplicabile examenului de Bacalaureat din sesiunea iunie 2025, ci doar pentru examenele de absolvire/certificare a calificării profesionale din februarie 2025. Acest vid legislativ riscă să creeze tensiuni în rândul personalului didactic implicat în desfășurarea probelor de competențe lingvistice și digitale, precizează reprezentanții angajaților din învățământ.
„Având în vedere importanța activității personalului didactic din comisiile de evaluare și necesitatea asigurării unui cadru contractual corect, solicităm discutarea și aprobarea normelor de plată în regim de urgență,” se arată în comunicatul sindicatelor.
Potrivit calendarului de Bac 2025, probele A, B, C și D din cadrul examenului de Bacalaureat se desfășoară în perioada 27 ianuarie – 7 februarie 2025. Mai sunt până atunci 8 zile lucrătoare.
Sindicatele subliniază că, fără norme de plată clare și contracte încheiate la timp, cadrele didactice implicate riscă să nu fie plătite.
Pentru a evita escaladarea tensiunilor în sistemul educațional, sindicatele cer:
- Elaborarea și aprobarea urgentă a normelor de plată pentru personalul din comisiile de evaluare.
- Convocarea reprezentanților federațiilor sindicale la discuții privind proiectul normelor.
- Aprobarea normelor prin ordin de ministru până la începutul săptămânii viitoare.
Federațiile sindicale insistă pe necesitatea unui dialog constructiv între Ministerul Educației și reprezentanții sindicatelor pentru a asigura un cadru echitabil de remunerare. „Este esențial ca acest demers să fie finalizat înainte de începerea probelor pentru a preveni tensiuni și disfuncționalități în desfășurarea examenului de Bacalaureat,” au transmis reprezentanții sindicatelor.
În 2024, la probele de competențe de la Bacalaureat, profesorii de română și TIC au fost plătiți cu 10 lei pentru fiecare candidat evaluat, iar profesorii de limbi străine cu 15 lei. Sumele erau impozabile și în creștere cu 4 lei față de cele din 2022.
Redăm solicitarea sindicatelor:
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, organizații sindicale reprezentative la nivel de sector de negociere colectivă în învățământul preuniversitar, vă solicită respectuos să dispuneți, în regim de urgență, măsurile necesare pentru a asigura remunerarea personalului didactic care face parte din comisiile de evaluare a competențelor lingvistice și digitale în cadrul examenului de Bacalaureat, sesiunea 2025.
În acest sens, vă rugăm să aveți în vedere următoarele:
Potrivit calendarului ce constituie anexa nr. 1 la O.M.E. nr. 6481/2024, probele A, B, C, D din cadrul examenului național de Bacalaureat – sesiunea iunie 2025, se desfășoară în perioada 27 ianuarie – 7 februarie 2025.
Normele de plată a personalului care face parte din comisiile pentru organizarea și desfășurarea evaluării naționale a absolvenților clasei a VIII-a, a examenului național de Bacalaureat, examenelor de absolvire/certificare a calificării profesionale pentru învățământul profesional, liceal și postliceal, sesiunile anului 2024 (ce constituie Anexa nr. 4 la O.M.E. nr. 4578/03.06.2024) nu sunt aplicabile pentru examenul național de Bacalaureat 2025, ci doar pentru sesiunea februarie 2025 a examenelor de absolvire/certificare a calificării profesionale pentru învățământul postliceal (potrivit art. 12 din Norme).
În aceste condiții:
- Ținând cont de importanța activității personalului didactic care face parte din comisiile de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;
- Pentru a exista timpul necesar de încheiere a contractelor civile de furnizare de servicii pentru activități independente ocazionale cu personalul didactic implicat în derularea competențelor digitale și lingvistice;
- În vederea asigurării remunerării corecte a personalului în cauză și pentru a evita escaladarea tensiunilor din sistemul de învățământ preuniversitar;
Apreciem că se impun, în regim de urgență, discutarea și aprobarea normelor de plată a personalului care face parte din comisiile pentru organizarea și desfășurarea evaluării naționale a absolvenților clasei a VIII-a, a examenului național de Bacalaureat, examenelor de absolvire/certificare a calificării profesionale pentru învățământul profesional, liceal și postliceal, sesiunile anului 2025. Astfel, la momentul în care se desfășoară probele A, B, C, D ale examenului național de Bacalaureat, contractele civile de furnizare de servicii să fie încheiate și, în baza acestora, să se poată realiza plata personalului didactic care face parte din comisiile de evaluare a competențelor lingvistice și digitale.
În consecință, vă solicităm respectuos să dispuneți convocarea reprezentanților federațiilor sindicale la discuții pe marginea proiectului normelor de plată anterior menționate, în vederea avizării acestuia în cadrul Comisiei de Dialog Social de la nivelul Ministerului Educației și Cercetării și a aprobării prin ordin de ministru până la începutul săptămânii viitoare”.
Sursa: www.edupedu.ro