Economic

ANAF are de recuperat de la companii în situaţii financiare dificile 124 de miliarde de lei

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) are de recuperat de la companii debite de 124 de miliarde de lei, 19 miliarde din această sumă reprezentând datorii ale unor companii de stat, afirmă ministrul Finanţelor, Tanczos Barna. Calculele arată că, din totalul de 124 de miliarde, suma considerată recuperabilă este de doar 38 de miliarde de lei, restul fiind, conform ministrului, ”bani pierduţi”. ”Voi cere schimbarea legii insolvenţei”, anunţă el.

Ministrul Finanţelor a fost întrebat, miercuri seară, câte din companiile de stat înregistrează pierderi şi ar trebui să fie închise, să intre în insolvenţă.
”Nu le-am numărat. Am făcut o analiză destul de detaliată a arieratelor. Avem la nivel naţional undeva la 124 de miliarde de lei care sunt sume urmărite de ANAF, în diverse faze de executare silită. Unele companii sunt în insolvenţă, celelalte sunt în faliment, deci total arierate cam 124 de miliarde. La nivelul ANAF-ului se face o analiză a arieratelor recuperabile. Aici, la nivel naţional, avem undeva în jur de 38 de miliarde de lei recuperabile, ceilalţi, în mare parte, sunt bani pierduţi. Deci sunt sume pierdute ori în companii deja aflate în faliment, ori sunt în companii fără bunuri, ori sunt în companii în diverse faze de insolvenţă. Cu siguranţă se vor închide, dar, din păcate, se vor pierde şi banii”, a declarat Tanczos Barna, la Digi 24.
Potrivit ministrului, 19 miliarde din această sumă reprezintă datorii ale unor companii de stat.
”Din 124 de miliarde, conform calculelor pe care le-am analizat ieri şi astăzi, sunt 19 miliarde la companiile de stat. 124 de miliarde, 19 miliarde, deci grosul sumelor care trebuie recuperate sunt din mediul privat. Şi aici ANAF are nevoie de ajutor legislativ. Deci trebuie să găsim soluţiile, să închidem acele portiţe prin care unii se pun la adăpost în momentul în care începe să îi urmărească ANAF-ul. Este şi legea insolvenţei o problemă foarte mare, pentru că unii, răuvoitori să spun aşa, încearcă să folosească un principiu corect al economiei de piaţă, insolvenţa, ca paravan sau ca protecţie în faţa ANAF-ului şi încearcă să îşi protejeze companiile pe care vor să le ducă în faliment intenţionat. Aici trebuie să venim cu modificări legislative. Voi cere schimbarea legii insolvenţei”, a subliniat ministrul.

Sursa: www.news.ro

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button