Sanatate

Alergia la alcool sau intoleranța la alcool

Alergia la alcool și intoleranța la alcool sunt afecțiuni care nu pot fi prevenite, dar cu simptome care pot fi ameliorate. Atunci când sunt descoperite la timp, este important ca persoanele afectate să evite pe cât posibil consumul de alcool, pentru a nu risca apariția unor afecțiuni sau simptome mai periculoase.

Alergia la alcool și intoleranța la alcool sunt afecțiuni cu simptome comune, dar cauze diferite. Intoleranța la alcool este o afecțiune genetică a sistemului digestiv, care definește dificultatea organismului de a metaboliza eficient alcoolul. Alergia la alcool reprezintă un răspuns al sistemului imunitar care reacționează la unele ingrediente prezente în băuturi alcoolice. În ambele cazuri pot apărea stări de greață.

În cazul intoleranței la alcool, poate apărea și înroșirea pielii la nivelul pieptului, gâtului și feței. În cazul alergiei la alcool pot apărea și iritații, mâncărimi sau umflături, precum și crampe la stomac. Simptomele alergiei la alcool sunt adesea mai dureroase decât simptomele intoleranței la alcool. Dacă intoleranța poate fi tratată mai ușor, în cazul alergiei poate fi nevoie inclusiv de spitalizare sau pot apărea simptome care pun viața în pericol, cum e anafilaxia.

Oricare dintre aceste afecțiuni poate cauza reacții de discomfort imediat după ce se consumă alcool. Cele mai cunoscute simptome sunt înfundarea nasului, precum și înroșirea și încălzirea pielii. Cea mai potrivită metodă pentru a preveni manifestarea intoleranței sau alergiei la alcool este evitarea acestuia, pe cât posibil. Ceea ce pare a fi alergie sau intoleranță la alcool poate fi de fapt o reacție la unele componente ale băuturilor alcoolice, cum ar fi substanțe chimice, conservanți, drojdie, gluten sau cereale. De asemenea, reacțiile pot apărea și ca urmare a asocierii băuturilor alcoolice cu unele medicamente.

Alergia la alcool și intoleranța la alcool se pot manifesta la orice vârstă, indiferent dacă persoana respectivă a mai consumat alcool înainte sau nu. Anumite schimbări la nivelul sistemului imunitar pot apărea în timp și pot genera astfel de afecțiuni. De asemenea, alergiile pot fi cauzate de expunerea repetată la anumite substanțe cu potențial alergenic. Alergia la alcool poate fi transmisă genetic, chiar și de la bunici la nepoți, „sărind” părinții.

Cauze

Intoleranța la alcool este cauzată de absența unor enzime care au rolul de a metaboliza toxinele din alcool. Această afecțiune poate fi moștenită genetic. Alergia la alcool reprezintă reacția sistemului imunitar la substanțe din alcool. Alergia sau intoleranța la alcool pot fi declanșate și de anumite ingrediente din băuturi, în special din vin sau din bere. Printre aceste ingrediente se pot număra sulfiți sau alte substanțe cu rol de conservant, diverse substanțe chimice, cereale sau histamine rezultate în urma procesului de fermentare sau fabricare. Alergia la alcool poate fi cauzată și de alte alergii, cum ar fi alergia la porumb, secară sau hamei. Uneori pot apărea dureri severe în urma consumului de alcool, caz în care alergia la alcool poate fi asociată cu afecțiuni mai grave, precum limfomul Hodgkin.

Factori de risc

Factorii de risc care pot declanșa alergia la alcool sau intoleranța la alcool sunt următorii:

  • afecțiuni preexistente, precum alergie la fân, astm sau rinită alergică;
  • limfomul Hodgkin;
  • alergie la cereale sau alte alimente;
  • descendență asiatică (persoanele de origine asiatică tind să moștenească mai des alergia la alcool pe cale genetică);
  • apare mai des la femei decât la bărbați.

Simptome

Uneori pot apărea simptome ale alergiei la alcool după consumul unei mici cantități de băutură. Printre simptomele care pot apărea în cazul alergiei sau intoleranței la alcool se pot număra următoarele:

  • înroșirea feței;
  • iritații și umflături la nivel tegumentar;
  • hipotensiune;
  • tahicardie;
  • palpitații ale inimii;
  • dureri mari de cap;
  • stare constantă de oboseală și amețeală, ca după mahmureală;
  • stări de greață;
  • vomă;
  • diaree;
  • nas înfundat sau cu scurgere abundentă;
  • înrăutățire a simptomelor de astm.

Diagnosticare

Pentru diagnosticarea intoleranței sau alergiei la alcool, medicul specialist alergolog va pune pentru început întrebări despre manifestarea simptomelor, apoi va constata manifestările fizice prezente la momentul consultației. Se poate efectua un test de toleranță la alcool numit test epicutanat. Pentru efectuarea acestui test, alergenul (de obicei alcool etilic) este aplicat pe un plasture care este aplicat pe piele, de obicei pe braț. Se așteaptă aproximativ 10 minute, apoi se îndepărtează plasturele și se constată dacă au apărut reacții alergice ca înroșeală, mâncărime sau umflături ale pielii.

Tratament

O mică intoleranță la alcool poate fi cunoscută din timp și nu necesită neapărat un control medical sau tratament. În astfel de cazuri, este suficient ca persoana respectivă să evite consumul de alcool sau să limiteze cantitatea consumată. Unele persoane au reacții doar la anumite tipuri de alcool, pe care sunt sfătuite să le evite. Atunci când există, însă, reacții severe sau dureri, este necesar un consult medical. În același timp, dacă simptomele pot fi asociate cu alte alergii sau afecțiuni ori cu unele tratamente, medicul trebuie neaparat consultat și informat. Tratamentul se administrează pentru ameliorarea simptomelor, nu pentru combaterea afecțiunii.


Complicații

Printre complicațiile care pot apărea atunci când există alergie la alcool sau intoleranță la alcool pot fi migrenele, care pot apărea ca rezultat al prezenței histaminelor în unele băuturi. Uneori, sistemul imunitar eliberează histamine în timpul unor reacții alergice. În cazuri rare pot apărea reacții alergice severe, cum ar fi reacția anafilactică, care poate pune viața în pericol și necesită tratament de urgență. Este important ca intoleranța sau alergia la alcool să fie diagnosticate la timp, deoarece persoanele care au asemenea afecțiuni și continuă să consume alcool riscă să se confrunte în timp cu afecțiuni serioase precum cancer bucal sau la nivelul gâtului, ciroză sau Alzheimer.

Prevenție

Alergia la alcool sau la ingredientele din băuturile alcoolice nu poate fi prevenită. Pentru a evita reacțiile alergice, este necesară evitarea sau limitarea consumului de băuturi alcoolice. Etichetele sticlelor de alcool trebuie citite cu atenție pentru a fi evitate băuturile care conțin aditivi care pot cauza reacții alergice, așa cum sunt sulfiții. De asemenea, anumite cereale care pot da reacții alergice trebuie să fie evitate de către persoanele care știu că au o sensibilitate crescută. În cazul celor două afecțiuni, prevenția poate avea loc pentru simptomele care pot apărea.

Atunci când apar simptome neplăcute în urma consumului de alcool, indiferent de cantitate, este indicat un consult medical de specialitate. Simptomele alergiei și intoleranței la alcool sunt parțial asemănătoare cu simptomele mahmurelii, dar se diferențiază prin prezența durerilor de stomac, iritațiilor de la nivelul pielii sau umflăturilor, care sunt simptome mai serioase. Medicul specialist poate diagnostica afecțiunea în mod corect și poate indica cele mai potrivite metode de tratament.

Sursa: www.medlife.ro

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button