Egiptul se mişcă, Siria se mică, Grecia se mişcă, Bulgaria se mişcă, România tace. Rusia vede, mai mult, o îmbrăţişare a României de către spaţiul euro-asiatic decât fireasca îmbrăţişare a Uniuni Europene. Ruşii mizează pe această posibilă breşă în spaţiul comunitar, pe care o pot face cu ajutorul României, atât de încercată şi de umilită de ţările dezvoltate ale Europei, amintindu-i că, în acest nou spaţiu, românii pot să-şi regăsească România Mare, plus teritoriu Transnistriei, într-o nouă formulă teritorială, de această dată membră a spaţiului comunitar economic estic.
,România s-ar putea uni cu Moldova în care să fie reintegrată şi Transnistria.” Aceasta este opinia lui Aleksandr Dughin, unul dintre cei mai influenţi gânditori geopolitici ai Rusiei de astăzi. Geostrategul rus vorbeşte despre integrarea României în spaţiul euro-asiatic. Dughin este de părere că ţara noastră este un oaspete nepoftit în Uniunea Europeană, iar integrarea în comunitatea Eurasiatică ne-ar rezolva problemele economice şi teritoriale.
Tentaţia acestei mişcări este valabilă şi pentru Grecia, Ungaria sau chiar pentru restul ţărilor europene, care astăzi, nu numai că se confruntă cu mari probleme financiare, dar, asemenea României, sunt umilite de „greii Europei”, Germania, Franţa, Anglia.
Astfel, ţări precum Irlanda de Nord, Portugalia, Spania, Italia, la care se adaugă cele enumerate mai sus sunt, catalogate, în sens peiorativ, drept ”Grupul PIIGS”, adică ”grupul porcilor”, devin ţinta predilectă a strategilor din spaţiul geopolitic al Rusiei.
Este şansa ursului de la răsărit să speculeze una dintre cele mai mari oportunităţi de a redeveni forţa politică a marii puteri care are capacitatea de a influenţa destine de naţiuni, de această dată nu prin excese imperialiste, ci pur şi simplu prin mutări ingenioase şi speculative pe tabla de şah a spaţiului politic. Arta marilor strategii politice de astăzi nu se mai referă la cuceriri de noi teritorii, ea fiind înlocuită cu capacitatea unei mari puteri de a influenţa în aşa fel ţările aflate în diverse nevoi economico-financiare, de exemplu, de a se cere singure să facă parte din spaţiul tentant al unei economii bazată pe filosofia întrajutorări, filozofie cu ajutorul căreia a luat naştere construcţia Uniunii Europene. O construcţie similară cu a UE o propune astăzi Rusia, definind astfel un nou spaţiu comunitar economic din partea de est a Europei, cuprinzând şi spaţiul asiatic rusesc.
Totul încearcă să devină credibil şi cu ajutorul speculaţiei pe care geostrategul rus nu ezită să o plaseze în contextul nedreptăţii pe care România a fost nevoită să-i facă faţă, aceea referitoare la refuzului constant de a fi primită în Spaţiul Schengen, chiar dacă a reuşit de la început să îndeplinească toate condiţiile tehnice impuse de tratatul de aderare. În condiţiile în care Uniunea Europeană calcă în picioare valorile tradiţionale şi demnitatea naţională, transformându-se într-un amalgam ciudat în care se îmbină Babilonul şi Sodoma, există propuneri pentru un proiect civilizaţional bazat pe alte valori şi alte principii:
”Cred că integrarea României în spaţiul eurasiatic poate avea loc sub zodia identităţii culturale ortodoxe. În cadrul Comunităţii Eurasiatice această ţară îşi va putea rezolva problemele economice şi teritoriale, dar mai mult, va fi acceptată cu bucurie, va fi apreciată la justa valoare şi va fi tratată ca un partener egal, ca un partener apropiat din punct de vedere civilizaţional. Acest aspect este foarte important pentru conştiinţa naţională.”, subliniază Aleksandr Dughin.
Chiar dacă o întoarcere spre Est este puţin probabilă, cel puţin în aceşti ani, cred că această direcţie poate fi considerată o alternativă, din ce în ce mai credibilă pentru Uniune Europeană, dacă acesta va continua să încurajeze astfel de derapaje care să împartă egalitatea din uniune în mai multe categorii, ţări de primă mână şi ţări de mâna a doua..