Acțiuni pentru prevenirea comerțului neautorizat, desfășurate de polițiștii locali

politisti localiAvând în vedere faptul că în această perioadă tot mai multe persoane desfăşoară comerţ ambulant pe străzile din municipiu Iaşi, fapt ce determină îngreunarea traficului pietonal pe trotuare şi în intrările în pieţele agroalimentare, poliţiştii locali au intensificat acţiunile de control pentru a preveni comerţul ilicit.

Astfel, în perioada 01-08 iulie 2013, în cadrul verificărilor efectuate, polițiștii locali au procedat la îndrumarea comercianţilor spre pieţele agroalimentare, iar pentru 75 de persoane care nu s-au conformat somaţiilor primite au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală 9.550 de lei.
Dintre acestea, 14 sancţiuni cu valori cuprinse între 100 şi 1.000 lei, au fost aplicate conform O.G. nr. 99/2000, privind comercializarea produselor si serviciilor de piaţă fără a deţine autorizaţie în acest sens. De asemenea, lucrătorii instituţiei noastre au sancţionat şi 51 de persoane cu amenzi în valoare de 2.250 lei, conform H.C.L.M. Iaşi nr. 167/1998, privind exercitarea de acte de comerţ, cu vădită intenţie de a se sustrage de la plata taxelor legale. Lucrătorii instituţiei noastre au aplicat şi 10 sancţiuni contravenţionale cu valori cuprinse între 500 şi 1.500 lei, conform Legii nr. 12/1990, privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite. În plus, pentru comercianţii în cauză a fost dispusă şi măsura complementară a ridicării în vederea confiscării a bunurilor (produse alimentare şi nealimentarea, alcool, tutun, etc.) care au făcut obiectul contravenţiei.
În perioada următoare, poliţiştii locali vor continua acţiunile pe această linie, pentru asigurarea unui comerţ civilizat cu respectarea prevederilor legale. (E.M.)