Efectele consumului de sare în exces

- Se estimeaza ca, anual, 1,89 milioane de decese sunt asociate cu un consum excesiv de sodiu
- Reducerea aportului de sodiu reprezinta una dintre cele mai eficiente masuri pentru imbunatatirea sanatatii si reducerea poverii costurilor bolilor netransmisibile in sistemele de sanatate din intreaga lume.
Sarea de bucatarie, din punct de vedere chimic este denumita clorura de sodiu (NaCl), fiind compusa din aprox. 40% sodiu si 60% clor, unde:
- Sodiul (Na) constituie un element chimic apartinand grupei metalelor alcaline ce este esential pentru buna functionare a organismului uman. Practic, corpul are nevoie de acest mineral, dar in mici cantitati; atunci cand il consumam in exces poate duce la probleme de sanatate ca hipertensiunea arteriala.
- Clorul (Cl) este elementul chimic care face parte din grupa halogenilor si care, de asemenea, este important pentru organism prin contributia la echilibrul electrolitic si la procesul de digestie.
In momentul de fata, supraproductia si supraconsumul de alimente si bauturi care nu au un profil nutritional sanatos, in principal alimente fabricate industrial, extrem de bogate in sodiu, constituie o problema majora de sanatate.
Sarea:
- Sporeste aroma alimentelor, facandu-le mai gustoase
- Scoate in evidenta dulceata din unele alimente
- Poate echilibra gusturile – amar sau acru
- Stimuleaza receptorii gustativi de pe limba, creand o senzatie placuta si imbunatateste aroma alimentelor.
Acestea sunt cateva dintre motivele pentru care sarea este utilizata la scara larga si din belsug in industria alimentara intr-o paleta larga de produse:
- Mezeluri
- Alimente ultraprocesate
- Fast-food
- Supe instant
- Gustari sarate.
Toate acestea contribuie semnificativ la aportul zilnic de sodiu, fara ca oamenii sa fie constienti de acest aspect.
Spre exemplu, o portie de chipsuri de 100 de grame care contine 1,10 grame de sodiu (1.100 mg sodiu) echivaleaza cu 2,75 grame de sare, inseamna 55% din doza zilnica recomandata de 5 grame de sare.
De asemenea, specialistii atrag atentia asupra faptului ca uneori tendinta este de a pune semnul egalitatii intre sodiu si sare, ceea ce este complet eronat. 1 gram de sodiu NU este echivalentul unui gram de sare, ci este echivalent cu aproximativ 2,5 grame de sare. Afla mai multe despre cum citim etichetele. Primul pas catre alegeri alimentare sanatoase
Cata sare este indicat sa consumam?
In cazul in care nu exista un regim special indicat de medic pacientului, pentru populatia generala, la adulti, OMS recomanda un consum de sodiu mai mic de 2.000 mg/zi (echivalent cu mai putin de 5 g/zi de sare), adica aproape o lingurita
- Pentru copiii cu varste intre 2 si 15 ani, OMS recomanda ajustarea dozei pentru adulti, micsorand-o in functie de necesarul lor energetic. Aceasta recomandare pentru copii nu se aplica perioadei de alaptare exclusiva (0-6 luni) sau perioadei de diversificare cu alaptare continuata (6-24 luni).
Toata sarea consumata ar trebui sa fie iodata (imbogatita cu iod), care este esential pentru dezvoltarea sanatoasa a creierului la fat si la copilul mic si pentru optimizarea functiei mentale in general.
Conform American Heart Association, recomandarea in privinta consumului de sodiu este:
- Cel mult 2.300 grame/ zi (echilvalentul a 5,75 grame sare)
- Ideal 1.500 grame/zi la persoanele adulte (echivalentul a 3,75 grame de sare).
Potrivit aceleiasi institutii, 70% din consumul de sodiu provine din alimentele ambalate, preparate si din mancarurile din restaurante, nu din adaugarea sarii peste preparat in timpul mesei.
Cum putem reduce consumul de sare?
Cateva sfaturi pentru reducerea consumului de sare:
- Consuma mai ales alimente proaspete, legume, fructe si produse minim procesate in locul produselor ultraprocesate
- Gateste cu mai putina sare sau chiar fara sa adaugi sare
- Indeparteaza solnita de pe masa pentru a evita tentatia de a adauga automat/ din obisnuita sare pe mancare
- Foloseste ierburi aromatice si condimente in locul sarii pentru a da gust mancarurilor
- Inlocuieste sarea obisnuita cu alternative cu continut scazut de sodiu si imbogatite cu potasiu
- Redu consumul de sosuri comerciale si condimente procesate
- Evita produse instant
- Alege alimente cu un continut redus de sodiu si verifica etichetele produselor inainte de a le cumpara.
In ceea ce priveste inscriptionarea cantitatii de sodiu pe ectichetele produselor:
- Peste 1.5 grame de sare la 100 grame, respectiv 0.6 g de sodiu = produs cu un continut ridicat de sare
- Sub 0.3 grame de sare la 100 grame, respectiv 0.1 g de sodiu = produs cu un continut scazut de sare.
Preocuparea pentru consumul excesiv de sare si ultraprocesate
Pe fondul productiei de hrana tot mai crescute la nivel global, s-a inregistrat si o crestere a produselor ultraprocesate. Costurile reduse de productie, industria publicitara, tehnologia care a permis conservarea alimentelor perioade indelungate, aromele si aditivii care potenteaza gustul, facand produsele mai apetisante reprezinta doar cativa dintre factorii care au condus la o abundenta de hrana supraprocesata, saraca in nutrienti, dar bogata in sare, zahar si grasimi nesanatoase, si la consumul masiv al acestui tip de produse.
Acesta este contextul in care s-au intreprins studii si cercetari care au explorat si exploreaza inca influenta regimului alimentar asupra sanatatii digestive, secretiei hormonale, si, inclusiv asupra creierului uman.
Consumul excesiv de sare si alimente ultraprocesate este asociat cu o serie de probleme de sanatate cu profund impact asupra calitatii vietii:
- Hipertensiune arteriala
- Totodata, hipertensiunea arteriala creste riscul de afectiuni cardiovasculare, accident vascular cerebral (AVC) si alte boli ale inimii
- Boli renale – consumul excesiv de sare poate suprasolicita rinichii
- Osteoporoza – sarea poate creste eliminarea calciului din organism, conducand la slabirea oaselor si osteoporoza
- Obezitate – alimentele ultraprocesate fiind adesea bogate in calorii, grasimi saturate si zaharuri adaugate, ceea ce favorizeaza cresterea in greutate si obezitatea
- Diabet de tip 2 – consumul excesiv de alimente ultraprocesate creste si riscul de diabet zaharat de tip 2
- Anumite tipuri de cancer si diverse probleme de sanatate – digestive, dureri de cap, retentie de apa etc.
Tot mai multi specialisti ne indeamna sa fim mai constienti de ceea ce mancam si sa luam decizii informate atat pentru noi, cat si pentru copiii nostri.
Reforitor la consumul de sare, sa avem prezent in minte faptul ca, desi esentiala in cantitati moderate, sarea devine un inamic tacut al sanatatii atunci cand este consumata in exces. Constientizarea cantitatii de sare din alimentele pe care le consumam si adoptarea unor alegeri alimentare echilibrate sunt pasi cruciali pentru protejarea sanatatii noastre si a generatiilor viitoare.
Sursa: www.medicover.ro