CulturaFeaturedFlux

Muzeul Municipal „Regina Maria” din Iași invită publicul vizitator să celebreze cultura

Muzeul Municipal „Regina Maria” din Iași invită publicul vizitator să celebreze cultura, luând parte la expozițiile organizate pentru a marca cea de a XXI-a ediție a Nopții Muzeelor. Evenimentul din acest an se va desfășura în data de 17 mai 2025, în intervalul orar 18:00 – 1:00.
📅 Programul celei de a XXI-a ediții cuprinde:
✅ Muzeul Municipal „Regina Maria” Iași
– Vizitarea expoziției permanente. Publicul este invitat să redescopere expoziția permanentă a muzeului, care surprinde momente esențiale din istoria orașului Iași, din perioada medievală până în epoca modernă. Vizitatorii vor avea prilejul de a descoperi etapele definitorii ale trecutului local care au modelat identitatea culturală a Iașului.
– Expoziția „Mărturii ale artei Japoneze din perioadele Edo și Meiji”, realizată în colaborare cu Societatea de Avocați „Șerban&Asociații”, aduce în atenția publicului stampe japoneze, obiecte decorative și porțelan ce ilustrează eleganța, finețea și atenția pentru detaliu specifice artei japoneze a secolelor XVII–XIX.
– În același cadru va avea loc concertul „Parfum de mai”, susținut de elevi ai Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” Iași, coordonați de prof. Carmen Zaharia-Danicov.
✅ Galeriile „Dumitru I. Grumăzescu”
– Expoziția „Icoane din inimi neprihănite”, realizată sub coordonarea părintelui Dan Damaschin, reunește lucrări de artă sacră, rezultat al mai mltor inițiative caritabile la care au laut parte, în decursul timpului, iconari din Iași și din toate regiunile țări. Creațiile expuse transmit un mesaj profund despre speranță, rugăciune și comuniune.
– Proiecția „Tramvaiul Ieșean. Memorat”, realizată cu sprijiul lect.univ.dr. Silviu Teodor Stanciu și al Asociației Tramclub Iași va aduce în prim-plan istoria transportului public ieșean, rememorată prin reconstituiri vizuale ale momentelor definitorii ce au marcat evoluția tramvaiului în Iași.
Palatul Braunstein
-Expoziția „Mărturii din două capitale medievale ale Moldovei”, organizată în colaborare cu Muzeul Național al Bucovinei, propune o incursiune în trecutul Moldovei prin prisma a două orașe-cheie care au deținut, pe rând, statutul de principală reședință domnească: Siret și Iași. Prin bunuri culturale, planuri și imagini sugestive, publicul este invitat să reflecte asupra modului în care s-au consolidat structurile politice, religioase și culturale ale regiunii în perioada medievală.
– Expoziția „Familii boierești din Moldova. Sturdzeștii”, realizată în colaborare cu Arhivele Naționale ale României, oferă vizitatorilor prilejul de a descoperi moștenirea culturală, istorică și politică a familei Sturdza, de numele căreia sunt legate importante inițiative edilitare și de modernizare a Iașului: pavarea străzilor, realizarea unui sistem modern de aducțiune a apei, înălțarea primului monument de for public, înființarea unor instituții de asistență socială.
-Expoziția „Școala românească din Moldova în perioada modernă” le propune vizitatorilor să descopere cele mai importante pagini din trecutul educațional al regiunii, explorând evoluția sistemului de învățământ din Moldova din prima jumătate a veacului al XIX-lea până în zorii celui de al XX-lea veac. Piese de patrimoniu, documente istorice, cărți vechi și obiecte aflate în strînsă legătură cu școlile din această perioadă sunt valorificate în cadrul expoziției, acolo unde vizitatorii vor fi întâmpinați de prof.univ.dr. Mircea Ciubotaru și se vor bucura de o prezentare academică a expoziției.
– Expoziția „Între lumi”, realizată de profesorii Departamentului de Modă din cadrul Universității Naționale de Arte București, este o manifestare inovatoare care le permite vizitatorilor să se familiarizeze cu tehnici și concepte moderne, care marchează în sens pozitiv actul creației artistice. Expoziția explorează teme legate de identitate, tradiție, căutarea eului, evidențiind relevanța modei în fenomenul exprimării artistice.
✅ Galeriile de Artă ale Municipiului Iași „Dan Hatmanu”
– Expoziția „Salonul de portret”, coordonată de prof.univ.dr. Adrian Stoleriu, decanul Facultății de Arte Vizuale și Design Iași, aduce în prim-plan figura umană ca temă centrală a actului artistic. Expoziția propune o reflecție asupra portretului ca mijloc de exprimare a identității, emoției și personalității.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button