EconomicFeaturedFlux

Indemnizația de șomaj pentru absolvenții de învățământ, în vârstă de minimum 16 ani, se acordă pentru 6 luni

Absolvenții instituțiilor de învățământ în vârstă de minimum 16 ani pot beneficia de o indemnizație de șomaj pentru o perioadă de 6 luni, reprezentând 50% din valoarea indicatorului social de referință al asigurărilor pentru șomaj și stimulării ocupării forței de muncă în vigoare, informează Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă (AMOFM) București, într-un comunicat de presă, transmis marți AGERPRES.

‘Absolvenții instituțiilor de învățământ în vârstă de minimum 16 ani pot beneficia de o indemnizație de șomaj pentru o perioadă de 6 luni, reprezentând 50% din valoarea indicatorului social de referință al asigurărilor pentru șomaj și stimulării ocupării forței de muncă în vigoare, dacă se înregistrează la agenția pentru ocuparea forței de muncă din raza căreia își au domiciliul, în maximum 60 de zile calendaristice de la data absolvirii, ca persoană în căutarea unui loc de muncă. Indemnizația de șomaj se acordă după 60 de zile calendaristice de la data absolvirii, perioadă în care absolventul beneficiază de servicii gratuite în vederea angajării. De asemenea, în conformitate cu Legea nr. 76/2002, absolvenții care se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni beneficiază de o primă de inserție echivalentă cu de trei ori ISR în vigoare la data angajării (în prezent ISR este de 660 lei)’, notează instituția.

Potrivit sursei citate, înregistrarea în evidențele agenției ca persoană în căutarea unui loc de muncă, permite absolvenților să acceseze o gamă largă de servicii gratuite, inclusiv: informare și consiliere profesională; medierea muncii; servicii de formare profesională/cursuri de formare profesională; indemnizație de șomaj și prime (măsuri de stimulare a ocupării).

‘Prin absolvent al unei instituții de învățământ se înțelege persoana care a obținut o diplomă sau un certificat de studii, în condițiile legii, în una dintre instituțiile de învățământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condițiile legii. În cazul absolvenților de liceu, indiferent dacă au promovat sau nu examenul de Bacalaureat, termenul de 60 de zile se calculează din ziua următoare datei absolvirii studiilor, stabilită prin reglementările normative în vigoare. În cazul elevilor care nu au situația școlară încheiată la toate materiile, termenul de 60 de zile se calculează de la data promovării examenului de corigență, dată înscrisă în adeverința eliberată de instituția de învățământ’, se menționează în comunicat.

Actele necesare pentru înregistrarea absolventului la ALOFM, ca persoană în căutarea unui loc de muncă, sunt: actul de identitate, actele de studii și de calificare sau adeverința din care să rezulte data absolvirii; curriculum vitae; declarație pe proprie răspundere privind starea de sănătate (formular tipizat); acord privind utilizarea datelor cu caracter personal (formular tipizat). AGERPRES

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button