Humerusul are rol de susținere, mişcare și punct de atașare musculară

Humerus este denumirea osului brațului superior. După oasele piciorului, este următorul cel mai lung os din corp și este esențial capacității de a mișca brațul. Humerusul susține numeroși mușchi, tendoane, ligamente și părți importante ale sistemului circulator.
Humerusul este singurul os din partea superioară a brațului și se întinde de la umăr la cot. Are un capăt rotunjit unde se întâlnește cu umărul, o diafiză lungă la mijloc și un capăt mai plat care formează articulația cotului. Capătul superior are o formă sferică ce se potrivește în cavitatea umărului.
Este alcătuit din mai multe părți, care includ:
- capătul superior (proximal) al humerusului, care se conectează la articulația umărului.
- diafiza humerusului, porțiunea lungă din mijloc a humerusului, care susține greutatea brațului superior.
- capătul inferior (distal), care formează partea superioară a articulației cotului și care se întâlnește cu oasele antebrațului (radiusul și ulna).
Ce funcții are humerus
Humerusul are mai multe funcții importante:
- ajută brațul să se miște, să se flexeze și să se rotească.
- menține 13 mușchi, esențiali pentru complexitatea mișcării brațului.
- stabilizează restul brațului, inclusiv cotul și mâna.
Ce rol are humerus
Humerusul are rol de susținere, mişcare și punct de atașare musculară. Fără el, nu ar fi posibilă mobilitatea complexă a brațului. Rolurile principale ale humerusului sunt:
- susține structura brațului – este scheletul de bază al brațului superior și leagă centura scapulară (omoplatul) de oasele antebrațului (radius și ulna).
- permite mișcarea brațului – articulează la superior cu scapula, articulează la inferior cu radiusul și ulna (articulația cotului) și permite mișcările de flexie, extensie, abducție și rotație ale brațului.
- este punct de inserție pentru mușchi – mușchii mari ai umărului și ai brațului (deltoidul, bicepsul brahial, tricepsul, mușchii pectorali) se atașează de humerus și prin contracția lor, permit mișcarea și ridicarea brațului și a antebrațului.
- protejează vase și nervi importanți – în jurul humerusului trec nervul radial, nervul ulnar, artera brahială, structuri vitale pentru sensibilitatea și mișcarea brațului și antebrațului.
Care sunt afecțiunile humerusului
Cele mai frecvente probleme care afectează humerusul sunt fracturile, deteriorarea nervilor sau mușchilor atașați, dar și osteoporoza.
- fracturi de humerus – humerusul se poate rupe în timpul unui traumatism, cum ar un accident de mașină, o cădere sau în timpul activităților sportive.
- leziuni ale nervilor și mușchilor – traumatismele suferite la nivelul humerusului pot avea drept consecință lezarea mușchilor și nervilor atașați. Printre cele mai frecvente leziuni ale nervilor și mușchilor se numără:
- leziuni ale coafei rotatorilor – un grup de mușchi și tendoane care mențin articulația umărului stabilă și o ajută să se miște. Accidentele auto și traumele sportive sunt cele mai frecvente cauze ale leziunilor coafei rotatorilor.
- luxația de umăr – capul humerusului este împins în afara cavității umărului. Orice împingere sau tragere puternică a umărului poate provoca o dislocare.
- leziuni ale nervului radial – nervul radial coboară pe spatele brațului de la axilă la mână și permite mișcarea cotului, a încheieturii mâinii, a mâinii și a degetelor.
- osteoporoză – slăbește oasele, făcându-le mai susceptibile la fracturi bruște și neașteptate. Mulți oameni nu știu că au osteoporoză decât după ce aceasta îi provoacă fractura de os.
Când este indicat să consulți un specialist MedLife
Orice probleme apar la nivelul osului brațului superior este indicat să fie investigate de un specialist MedLife. Fie că este necesară vizita la un ortoped, specialist reumatolog sau kinetoterapeut, consultul este necesar în caz de:
- lovitură puternică la braț/umăr, din cădere, accident sportiv, impact auto;
- durere severă și imposibilitatea de a mișca brațul;
- deformare vizibilă, vânătăi mari, umflături;
- sunet de trosnit în os;
- dureri persistente la umăr sau braț superior;
- durere de umăr care nu trece cu antiinflamatoare simple;
- limitarea mișcărilor umărului/brațului;
- durere nocturnă, durere care se agravează la mișcare;
- probleme cu rotația sau ridicarea brațului;
- slăbiciune musculară;
- durere la anumite mișcări;
- umflături sau noduli la nivelul humerusului.
Care sunt recomandările medicilor buni de la MedLife pentru sănătatea humerusului
Specialiștii MedLife, ortopezi, reumatologi, specialiști în recuperare, recomandă mai ales măsuri de prevenție și grijă pentru tot sistemul musculo-scheletal, inclusiv humerusul.
Humerusul suferă mai ales de fracturi, traumatisme, leziuni ale tendoanelor sau degenerare articulară. De aceea, recomandările vizează în principal prevenția accidentărilor, menținerea sănătății oaselor și a mușchilor din jur.
Recomandările specialiștilor MedLife pentru sănătatea humerusului includ:
- prevenirea fracturilor și traumelor – evită căderile, poartă încălțăminte adecvată, folosește echipament de protecție la sport.
- la sporturi de contact (baschet, volei, ciclism) folosește protecții pentru umeri.
- pe bicicletă, trotinetă, role poartă cască și protecții pentru brațe și coate.
- întărește masa osoasă și musculară – consumă suficient calciu și vitamina D (lactate, pește, expunere la soare, suplimente la nevoie).
- mișcare constantă pentru tonus muscular și rezistență osoasă.
- întărește articulația umărului prin exerciții de mobilitate și întărire a centurii scapulare (deltoid, biceps, triceps).
- evită suprasolicitarea umărului prin ridicarea de greutăți mari, mișcări repetitive necontrolate.
- nu ignora dureri persistente la nivelul umărului/brațului.
- recuperare corectă după traumatisme prin respectarea planului de imobilizare – fizioterapie – kinetoterapie.
- controale preventive dacă ai risc de osteoporoză sau istoric de fracturi ușoare.
În opinia specialiștilor MedLife sănătatea humerusului înseamnă oase rezistente, mușchi puternici, articulații mobile și prevenția accidentărilor.
Sursa: www.medlife.ro