Sâmbătă, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia s-a desfăşurat Congresul Extraordinar al PRM, la care au fost prezenţi delegaţi din peste 30 de filiale, care au ales organele de conducere colectivă ale PRM – Consiliul Naţional, Comitetul Director şi Biroul Permanent, preşedintele, precum şi prim – vicepreşedintele, în persoana lui Ioan Bâldea, şi secretarul general al partidului, Corneliu Ciontu.
Congresul Extraordinar a fost organizat de liderii partidului care în urmă cu două luni l-au revocat din funcţia de preşedinte al PRM pe Corneliu Vadim Tudor.
Congresul Extraordinar al Partidului România Mare (PRM) desfăşurat, sâmbătă, la Alba Iulia, la care au participat în jur de 700 de delegaţi, a decis excluderea din partid a lui Corneliu Vadim Tudor şi alegerea lui Gheorghe Funar în funcţia de preşedinte.
Delegaţii prezenţi la Alba Iulia au hotărât, prin vot deschis, la propunerea Biroului Permanent, cu patru voturi contra şi trei abţineri, excluderea lui Corneliu Vadim Tudor din PRM. ‘PRM-ul condus de Corneliu Vadim Tudor, chiar şi din umbră, intră în groapă pentru totdeauna’, a declarat unul dintre organizatorii congresului, Dumitru Badea, preşedinte al PRM Neamţ şi membru fondator al partidului. Acesta a susţinut că Vadim Tudor ‘vrea să ducă partea infimă cu care a mai rămas din PRM în tabăra Mişcării Populare, intenţionând să fuzioneze prin absorbţia PRM de către acest partid, oferindu-i-se un post de europarlamentar şi cinci de parlamentar în Camera Deputaţilor’. ‘Îmi exprim convingerea că lucrările Congresului Extraordinar vor fi momentul hotărâtor pentru scoaterea PRM din conul de umbră în care se găseşte nemeritat şi reintrarea în scena politică românească, pentru realizarea idealurilor sale naţionale şi justiţiar-democratice care au animat speranţele unor importante categorii de cetăţeni din 1991 încoace’, a spus, la Alba Iulia, Dumitru Badea. Pentru funcţia de preşedinte al PRM au candidat trei persoane – Gheorghe Funar, Corneliu Ciontu şi Ştefan Valentin Varga. Acesta din urmă, membru al organizaţiei judeţene Sibiu, s-a autopropus pentru această funcţie, el motivându-şi candidatura prin faptul că PRM are nevoie de un om tânăr. Din cele 667 de voturi exprimate, au fost valabile un număr de 660. Gheorghe Funar a obţinut 530 de voturi, Corneliu Ciontu 113 voturi, iar Varga, 17 voturi. În debutul lucrărilor, s-a menţionat că participă la lucrări 720 de delegaţi, numărul celor prezenţi în sală scăzând după prima pauză.
Noul preşedinte al PRM, Gheorghe Funar, membru al partidului din 1999, a mulţumit celor care l-au votat pentru încrederea acordată, acesta exprimându-şi convingerea că PRM va renaşte. El a opinat că, nemaifiind Corneliu Vadim Tudor în fruntea partidului, mulţi vor vota PRM de acum înainte. ‘Mulţi s-au îndepărtat de partid din cauza comportamentului lui Vadim Tudor’, a declarat Gheorghe Funar.
El a menţionat că este înlocuită dictatura unei singure persoane cu o conducere în echipă, democratică şi cu respectarea statutului PRM. Funar a precizat că a fost adusă o modificare la Statut în sensul că se limitează la cel mult două mandate consecutive ocuparea funcţiilor de conducere – preşedinte, prim-vicepreşedinte şi secretar general. ‘Am convingerea că ne vom bate şi pentru funcţia de preşedinte al României’, a mai declarat Funar.
Unui delegat i s-a făcut rău în timpul lucrărilor, fiind transportat la spital pentru îngrijiri medicale. Un alt incident a fost înregistrat în timpul lucrărilor, dar pe holul Casei de Cultură a Sindicatelor, preşedintele interimar al organizaţiei municipale Sibiu, Paul Călin Oprescu, având un conflict verbal cu unii dintre delegaţi, acesta exprimându-şi nemulţumirea că nu i s-a acceptat candidatura la funcţia de secretar general. ‘Democraţia încă nu există în PRM şi, din păcate, în niciun partid din România’, a declarat acesta.