Marea Britanie este gata ‘să facă mai mult’ pentru depășirea crizei imigranților din Europa și să primească ‘mii de refugiați sirieni suplimentari’, a anunțat, vineri, premierul britanic David Cameron, informează AFP. ‘În fața amplorii crizei și a suferinței oamenilor, pot să anunț astăzi că vom face mai mult și vom primi mii de refugiați sirieni suplimentari’, a declarat Cameron în timpul unei conferințe de presă susținute la Lisabona.
‘Vom continua demersul nostru, care constă în a merge să-i căutăm în taberele de refugiați’, a dezvăluit Cameron, făcând aluzie la taberele Înaltului Comisariat al ONU pentru refugiați de la frontiera siriană.
‘Aceasta le oferă o cale mai directă și mai sigură spre Marea Bitanie și le permite să evite riscul unei călătorii în necunoscut, care a făcut atâția morți’, a adăugat premierul britanic.
‘Marea Britanie va reacționa cu mintea și inima, acordând asistență celor care au nevoie, lucrând în același timp la soluții pe termen lung’, a mai subliniat șeful guvernului de la Londra.
Criticat pentru lipsă de implicare în criza refugiaților, Cameron a cedat astfel presiunii crescânde a unei opinii extrem de hotărâte din Marea Britanie, care cere mai mult ajutor pentru imigranți.
Potrivit cifrelor oficiale, doar 216 ‘persoane vulnerabile’ au fost primite în calitate de refugiați în Marea Britanie, începând din martie 2014, și în total 5.000 de sirieni au obținut azil în cursul ultimilor patru ani.
David Cameron a făcut aceste declarații la finalul unei întrevederi pe care a avut-o cu omologul său portughez Pedro Passos Coelho și ar urma să se deplaseze apoi la Madrid, pentru a se întâlni cu premierul spaniol Mariano Rajoy.
Înaltul Comisar al ONU pentru refugiați (HCR), Antonio Guterres, a îndemnat vineri la repartizarea a cel puțin 200.000 de solicitanți de azil în UE și a estimat că toate țările membre UE ar trebui să aibă obligația de a participa la acest program.
Peste 300.000 de persoane au traversat Marea Mediterană de la începutul acestui an, iar peste 2.600 au murit în timpul acestui periplu, potrivit UNHCR.