Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad (UDMR), afirmă că steagurile de pe Primărie sunt arborate ‘exact așa cum spune legea’, deasupra intrării principale, prin urmare consideră că nu poate fi sancționat pentru nearborarea drapelului național și pe turla instituției, cum au cerut veteranii de război.
‘Știți foarte bine că am fost și încă sunt în concediu de odihnă (…) Am auzit că au fost anumite probleme în municipiu (…) Eu cred că legea e mai mult decât clară (…) în ce privește condițiile în care steagurile trebuie arborate pe primării. Eu cred că ministrul de Interne a fost dezinformat, pentru că a spus la un moment dat că noi refuzăm să punem steagul pe Primărie, deci steagul este pe Primărie exact așa cum spune legea, cu toate că încă nu a fost preluată clădirea de la constructor (în urma efectuării lucrărilor de reabilitare—n.r). Eu cred că trebuie să aplicăm aceeași lege și în Covasna și în Călărași (…), m-am uitat în lege să văd dacă e vreo anexă care să spună că municipiul Sfântu Gheorghe face excepție de la aceste prevederi și nu am găsit acest lucru’, a declarat, pentru AGERPRES, Antal Arpad.
Primarul a menționat că săptămâna viitoare va avea o întâlnire cu ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa pe această temă, în încercarea de a dezamorsa disputa.
‘Cu siguranță vom căuta o soluție ca toată lumea să fie mulțumită (…) Am avut o discuție telefonică, ne-am înțeles că ne vom întâlni și vom discuta cu legea pe masă ce soluții găsim (…) Eu vă spun sincer că m-am săturat de aceste circuri cu steaguri, parcă cineva de la București are un astfel de interes (…) Eu nu vreau să mă cert cu nimeni pe steaguri, (…) eu am treabă, vreau ca românii și maghiarii să trăiască împreună, bine, și să găsim soluții care țin cont și de sensibilitățile comunității maghiare și de sensibilitățile comunității românești (…) Și în acest caz, dacă exista o discuție preliminară, cred că se găseau soluții ca să nu se ajungă la această problemă și o zi întreagă televiziuni și personaje din București să nu discute decât această problemă (…) Suntem împinși de la București să ne certăm și aceste certuri nu ajută comunitatea care trăiește aici’, a mai spus Antal Arpad.
Potrivit acestuia, Primăria Sfântu Gheorghe a acordat tot sprijinul necesar organizării evenimentului dedicat eliberării orașului, respectiv a sistat temporar lucrările de reabilitare a șoselei, a pus steagurile la intrarea în instituție, a asigurat sonorizarea și a împuternicit un consilier din partea PSD să participe la ceremonie și să preia steagul tricolor adus de ștafeta de la București, însă acesta și-a declinat participarea cu zece minute înainte de începerea festivităților.
Vicepremierul Gabriel Oprea a cerut marți prefectului județului Covasna să ia toate măsurile legale pentru a sancționa, conform legii, refuzul Primăriei Sfântu Gheorghe de a arbora drapelul României, la solicitarea membrilor Asociației Naționale a Veteranilor de Război, dar și pentru a permite derularea acestui demers. Ulterior, prefectul Sebastian Cucu a anunțat că va sesiza Parchetul în legătură cu acest caz și va face demersurile necesare pe lângă Ministerul Justiției în vederea reanalizării cadrului legislativ privind incriminarea ca infracțiuni a faptelor ce aduc atingere simbolurilor naționale.
Sfântu Gheorghe a fost primul oraș din Ardealul de Nord eliberat de sub ocupație străină în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pe 8 septembrie 1944, zi în care Armata Română a arborat drapelul tricolor pe turla Primăriei, ca simbol al libertății. Steagul a fost dat jos în timpul Regiunii Autonome Maghiare și reînălțat în același loc pe data de 8 septembrie 1994, la 50 de ani de la eliberarea orașului.
În cadrul ceremoniei desfășurate marți, veteranii de război au vrut să arboreze din nou pe turla Primăriei acest steag, înlăturat ca urmare a începerii lucrărilor, dar conducerea Primăriei nu a permis acest lucru, invocând impedimente de natură tehnică, mai exact faptul că lucrările nu s-au finalizat, iar pe turla instituției a fost montat un paratrăsnet.