Situația ‘se normalizează’ pe insula elenă Lesbos, în Marea Egee, prin transferul, în desfășurare, spre Atena a circa 22.500 de refugiați și imigranți înregistrați în această săptămână, între care se va face o selecție, a afirmat vineri ministrul grec al marinei comerciale, Christos Zois, potrivit AFP.
Grecia va efectua, așa cum i-a cerut UE, o selecție între ‘refugiați și imigranți’, a precizat el.
Aproximativ 22.500 de refugiați și imigranți au fost înregistrați de luni seară pe insula elenă Lesbos, înaintea transportării lor pe continent, a anunțat joi seară poliția, citată de AFP.
Televiziunea publică Ert a estimat la peste 8.000 persoanele transportate spre Atena cu autobuze speciale în ultimele zile, într-un efort al guvernului de a elibera insula, care are 85.000 de locuitori și care își obține o mare parte din venituri din turism.
Pentru a readuce calmul după mai multe zile de tensiuni între imigranți și poliție, guvernul a însărcinat de asemenea armata să ajute la distribuirea de alimente și la amenajarea locurilor de primire.
Însă, eliberând presiunea asupra insulei Lesbos, plecările duc la o tensionare a situației la frontiera de nord a țării, cu Macedonia, etapa următoare a drumului refugiaților și imigranților spre Germania și Europa de Vest.
Chiar dacă numărul total al imigranților pe insulă a scăzut brusc în ultimele ore, situația rămâne precară, subliniază Benedicte Giaever, directoare a Consiliului norvegian pentru refugiați.
„Cunoaștem dificultățile pe care le întâmpină Grecia, în materie de logistică și din punct de vedere financiar și politic. Însă este o țară dezvoltată, care are resurse umane și administrative, și trebuie ca autoritățile să coopereze cu comunitatea internațională și să ajute la protejarea refugiaților și imigranților care au nevoie de ajutor”, a subliniat ea într-un comunicat.
În opinia sa, „miile de persoane care ajung în fiecare zi pe mare” la Lesbos și pe alte insule grecești apropiate de Turcia, „nu sunt tratate conform criteriilor umanitare internaționale”, iar „mulți au fost nevoiți să aștepte două săptămâni fără să aibă acces la locuri securizate pentru a dormi și la instalații sanitare de bază”.