ANXIETATEA

zece-ponturiAnxietatea este o emotie naturala, legata de o sperietura sau de o teama pasagera. Dar ea poate deveni deranjanta daca se permanetizeaza sau daca viata cotidiana e dominata de un sentiment de nesiguranta, de o presimtire nefondata a unui pericol iminent. Zilele mai scurte ale toamnei, precum si apropierea iernii accentueaza si ele nesiguranta si spaima. Din fericire, exista metode simple pentru calmarea stresului si anxietatii, pentru a invata sa ne destindem. In numeroase cazuri, aceste metode naturale inlocuiesc cu succes tratamentele medicamentoase.
Baia calda este una dintre cele mai eficiente metode de destindere. Pentru a-i spori efectul relaxant, adaugati cateva picaturi de ulei de levantica si stati in apa parfumata atat cat doriti. Daca nu puteti face baie, puneti putin ulei esential pe tample si pe frunte si stati linistiti cateva minute.
Controlul respiratiei poate ajuta la calmarea unei anxietati. Executati respiratia ventrala (abdominala): asezati-va pe un scaun, puneti o mana pe abdomen si inspirati incet si adanc, umfland abdomenul, nu pieptul. Retineti respiratia vreme de cateva secunde, dupa care expirati lent, sugand burta. Repetati, pana ce apare senzatia de relaxare.
Beti un pahar de lapte cald, are acelasi efect calmant in orice moment al zilei. Laptele contine triptofan, un aminoacid care contribuie la producerea serotoninei, substanta care sporeste senzatia noastra de bine. Bogate in triptofan sunt, de asemenea, bananele sau carnea de curcan. Daca aveti insomnii, este recomandat consumul unei banane inainte cu doua ore de culcare.
Hameiul, utilizat la fabricarea berii, poseda si el proprietati sedative. Pentru a beneficia de virtutile lui, opariti doua lingurite de frunze uscate cu apa clocotita, lasati sa se infuzeze si beti pana la trei cesti de ceai pe zi.
Limitati consumul de cafea, de ceai sau de bauturi cu cola la maximum o cana sau un pahar pe zi. Din unele studii reiese ca persoanele anxioase sunt deosebit de sensibile la cofeina.
Limitati, de asemenea, consumul de vin, de bere si orice alta bautura alcoolica. Chiar daca pentru moment destinde, alcoolul poate face sa creasca anxietatea, imediat ce efectul lui euforizant dispare.
Pentru a va destinde, practicati o miscare fizica in aer liber. 30 de minute de mers pe jos, cu pas intins, produce endorfine, substante care atenueaza durerea si creeaza buna dispozitie.
De asemenea, oferiti-va si pauze de 15 minute, o data sau de mai multe ori pe zi.
Luati zilnic un complex de vitamine B. Acesti nutrienti atenueaza stresul. Vitamina B6 ii este necesara creierului la producerea serotoninei. Si lipsa lor poate fi o sursa de anxietate.
Repetarea, in mod frecvent, a unor fraze pozitive, poate avea efecte benefice, pentru ca ideea vehiculata de ele sfarseste prin a se ancora in gandurile si in comportamentul nostru. Aceasta tehnica poate ajuta la infruntarea unor situatii dificile.
O stare de anxietate cronica, poate avea repercusiuni asupra sanatatii. Nu ezitati sa consultati medicul daca va simtiti, in mod frecvent, anxiosi, daca nu va puteti concentra sau nu puteti dormi, daca aveti tendinta de a apela la alcool, droguri sau mancare pentru a va calma, sau daca va temeti ca veti avea un comportament violent. Trebuie mentionat faptul ca anxietatea poate fi semnul unor maladii sau al unor tulburari organice, grave uneori (hipertiroidie, hipoglicemie, iminenta unui infarct, etc), sau poate fi un efect secundar al medicamentelor. Deci, este foarte important sa stati de vorba cu un medic