Aurescu: Avem mare nevoie să reclădim încrederea reciprocă în interiorul OCEMN

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, consideră că este necesară reclădirea încrederii reciproce în cadrul Organizației Cooperării Economice la Marea Neagră (OCEMN), astfel încât să fie demarate proiecte și acțiuni de cooperare care să servească dezvoltării durabile a statelor membre.

„Avem mare nevoie în OCEMN să reclădim încrederea reciprocă așa încât să putem demara proiecte și acțiuni de cooperare care să servească dezvoltării durabile a statelor noastre. (…) Urmărim să potențăm atenția europeană asupra regiunii. Dorim să avem o contribuție concretă ca stat membru al Uniunii Europene la întărirea interacțiunii dintre OCEMN și Uniunea Europeană. În acest scop încurajăm o abordare complementară, luând în considerare toate platformele relevante care, într-un fel sau altul, sunt legate de regiunea Mării Negre”, a declarat Aurescu, în cadrul unei dezbateri organizate, vineri, la sediul Ministerului Afacerilor Externe.

Aurescu s-a pronunțat, de asemenea, în favoarea elaborării unei strategii maritime a Uniunii Europene pentru Marea Neagră, acest lucru fiind — în opinia sa — în măsură să contribuie la creșterea competitivității și la atragerea de noi investiții în regiune.

În ceea ce privește cooperarea în interiorul OCEMN, șeful diplomației române a pus accent pe respectarea documentelor fondatoare ale organizației, precum și pe atenția pe care OCEMN o primește de la membrii săi.

„Un element-cheie al cooperării este, evident, reprezentat de relațiile de bună vecinătate. OCEMN nu se poate dezvolta pe deplin făcând abstracție de dialogul care este absolut necesar la nivel politic. Organizația în sine are un rol foarte important de jucat în încurajarea culturii dialogului, întrucât a fost una dintre primele inițiative de cooperare regională lansate în această zonă, iar președinția română dorește să-și aducă o contribuție directă în acest sens. Dialogul este fundamental în rezolvarea tuturor problemelor, indiferent cât de adânc înrădăcinate ar fi acestea”, a mai spus ministrul.

El a descris situația din regiune, apreciind că problema principală cu care se confruntă astăzi zona Mării Negre este fractura geopolitică între diverșii actori regionali.

Potrivit șefului diplomației române, aceasta are drept cauze interesele contrare ale statelor riverane.

„Pe de altă parte, comportamentul și disponibilitatea de cooperare a statelor din regiune sunt modelate, în principal, de percepția asupra propriei securități și a celei regionale, cât și de interpretarea diferită a istoriei, inclusiv a istoriei recente. Regiunea Mării Negre a fost întotdeauna, de-a lungul mileniilor, dar și în istoria noastră apropiată, la confluența intereselor geostrategice ale estului și vestului, ale influențelor sudului, confluență care ne-a modelat istoria. Avem o vocație de țară-graniță, de limes în această regiune la frontiera externă a Uniunii Europene și a NATO. Trebuie să folosim această vocație de punte pentru a proiecta stabilitate, democrație și prosperitate în regiune”, a adăugat Aurescu.

În acest context, demnitarul român a declarat că prevenirea transformării conflictului din Ucraina într-un alt conflict înghețat în regiune reprezintă „o preocupare constantă” a diplomației române.