Victorie lejeră a partidului Syriza și a lui Alexis Tsipras la alegerile parlamentare din Grecia

Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Fostul premier Alexis Tsipras, liderul partidului radical de stânga Syriza, a câștigat lejer alegerile legislative anticipate de duminică din Grecia, devansându-l cu peste șapte puncte procentuale pe principalul contracandidat de dreapta, Vangelis Meimarakis, liderul partidului Noua Democrație (ND).

Conform rezultatelor parțiale după numărarea a peste 53% din buletinele de vot, Syriza a obținut 35,5% din voturi, în timp ce pentru Noua Democrație au votat 28% dintre cei care s-au prezentat la urne.

Vangelis Meimarakis și-a recunoscut imediat înfrângerea în fața lui Tsipras, spunând că prioritatea țării este acum formarea unui guvern. „Îl felicit și îi urez să formeze un guvern, de care este nevoie, și să vină în parlament”, a spus liderul Noii Democrații.

Prima reacție a lui Alexis Tsipras a venit pe Twitter. „În fața noastră se deschide calea muncii și a luptelor”, a postat fostul premier pe contul său în limba greacă pe rețeaua de socializare, citat de presa locală. „Prin muncă și perseverență, vom merge înainte”, a mai transmis el într-o postare ulterioară pe contul de Twitter în limba engleză.

Potrivit unei surse din cadrul Syriza citate de Reuters, Tsipras va încerca să formeze o coaliție cu partidul suveranist de dreapta Grecii Independenți (ANEL), fostul său partener de guvernare.

În urma calculelor realizate pe baza rezultatelor oficiale parțiale, Syriza ar urma să obțină 145 din cele 300 de locuri din parlament, iar Noua Democrație — 75. Grecii Independenți ar beneficia de 10 locuri, ceea ce ar oferi unei alianțe Syriza-ANEL o majoritate absolută de 155 de mandate.

Liderul partidului Grecii Independenți, Panos Kammenos, a declarat de altfel presei duminică seară că se va alia cu Syriza pentru a forma o coaliție de guvernământ.

Partidul de extremă dreapta și anti-imigrație Zorii Aurii, situat pe poziția a treia, se află aproape de cel mai bun rezultat al său la alegerile generale, cu peste 7% din voturi, ceea ce i-ar oferi 19 locuri în parlament, cu două mai multe decât la precedentul legislativ, dar mai puține decât cele 21 obținute la scrutinul din mai 2012, când a atras 6,97% din sufragii.

Pe următoarele locuri se află PASOK (socialiști, 6,42% din voturi și 17 deputați), partidul comunist KKE (5,48% din voturi și 15 aleși), partidul centrist Potami (3,93% din sufragii și 10 parlamentari), partidul suveranist de dreapta Grecii Independenți (3,68% și 10 deputați) și Uniunea Centriștilor (3,43% și 10 aleși).

Partidul Unitatea Populară, fondat de deputații Syriza care s-au opus planului de ajutor cu creditorii, pare să nu beneficieze de niciun loc în parlament, deoarece se află sub pragul electoral de 3%.

Prezența la urne a fost de 55,4%, mai scăzută decât la scrutinul de la începutul anului (63,6%), pe fondul oboselii electoratului. Este a treia oară când grecii au fost chemați la urne în acest an, după alegerile legislative din ianuarie, câștigate categoric de Syriza (36,3% din voturi), și după referendumul de la începutul lunii iulie privind acordul cu creditorii internaționali.

Tsipras și-a anunțat demisia în luna august și a forțat astfel organizarea alegerilor anticipate, în speranța de a-și reînnoi sprijinul parlamentar, după ce aproape o treime din cei 149 de parlamentari ai Syriza s-au împotrivit prevederilor acordului cu creditorii internaționali.

Acest acord, care prevede reforme economice profunde și continuarea politicilor de austeritate ce i-au lovit puternic pe greci în ultimii cinci ani, a fost inițial respins categoric la un referendum organizat la începutul lunii iulie.

Duminică seară, o purtătoare de cuvânt a Syriza a declarat pentru Reuters că partidul lui Tsipras va implementa acordul convenit cu creditorii internaționali. „Va exista un guvern cu un mandat de patru ani și cu o majoritate puternică, ce va implementa programul așa cum a promis”, a spus purtătoarea de cuvânt.