Experimentul PSD de la Iași a confirmat faptul că acolo unde Partidul dorește să se impună acolo se întâmplă ”ceea ce trebuie să se întâmple”. Un hâtru ar spune că „dacă eu doresc ceea ce doresc și tu dorești ceea ce dorești, atunci se va întâmpla ceea ce dorește Partidul, chiar dacă dorința acestuia nu are nimic comun cu dorințele noastre”.
La Iași nu a câștigat nici Victorel Lupu, nu a câștigat nici Mihai Chirica, a câștigat, pentru prima oară, echipa! Membri PSD au ales o echipă și nu un om, astfel încât această alegerea îi va forța să lucreze împreună, să fie evitată lupta pentru funcție, să fie înregimentată prietenia ca singură soluție de a ieși din impas. Nu putem să ne facem că nu observăm ceea ce se întâmplă în realitatea imediată a oricărui alt comentariu despre luptele intestine din partide sau despre cele de pe scena politică a țării. Se impune deja o atitudine tranșantă, care să se alăture semnelor de dezgheț, de recompunere a vieții cotidiene după chipul și asemănarea oamenilor de rând și nicidecum a politicienilor. Imaginea care contează nu mai poate fi imaginea celui care vine să se așeze în fața electoratului, ci mai ales imaginea alegătorului care va avea posibilitatea să folosească oglinda prin suprapunerea imaginilor politicienilor care mai doresc un mandat!”
Liviu Dragnea a supralicitat la |Iași rolul alegătorului, oferind partidul nu numai membrilor săi, ci întregii populații a țării. (SIC!), încercând astfel să eludeze chiar prevederile partidului care precizează cât se poarte de clar cine are dreptul de vot în partid și pe cine poate alege.
Liviu Dragnea a declarat, ulterior, la Iaşi, că în partid numirile în diverse funcţii, inclusiv cele din administraţie, nu trebuie să se facă în baza prieteniilor, ci în funcţie de expertiza fiecărui membru, adăugând că este necesar un program de gestiune a carierei.
”Liviu Dragnea a declarat, la Iaşi, că în partid numirile în diverse funcţii, inclusiv cele din administraţie, nu trebuie să se facă în baza prieteniilor, ci în funcţie de expertiza fiecărui membru, adăugând că este necesar un program de gestiune a carierei”.
Mai mult, președintele interimar al PSD nu a evitat să precizeze în detaliu care ar trebui să fie drumul pe care îl are de parcurs un astfel de candidat ales de membru PSD, dacă statutul partidului și legile țării nu permit această aventură imaginată de el, prin a mări la maxim aria de reprezentativitate a liderului lor. |În aceeași formulă cei care vor candida pentru ocuparea unei funcții eligibile locale vor trebui să se prezinte în fața partidului cu o analiză sociologică prin care să se dovedească adevărata lor poziție în preferințele electoratului, astfel încât evaluarea în sine să fie o garanție a locului pe care aceștia îl au în momentul evaluării în preferințele electoratului pesedist, în acest caz. De fapt, ”în acest caz” are numai culoarea și interesul PSD, atâta timp cât doar acest partid și-a propus să depășească bariera sonoră cu astfel de practici pe cât de tentante, pe atât de istovitoare.
Liviu Dragnea joacă totul pe o carte. O carte ce o poartă în manșeta hainei, încercând să găsească locul și timpul potrivit pentru a o introduce în joc, cu acel gest imperturbabil prin care se încearcă o întrebare retorică, dar bine mimată: ”Dar ce, s-a întâmplat ceva aici?! Evident că nu, strigă glasul de copii, evident că da, încearcă Liviu Dragnea să impună ultimele modificări de ultimă oră, cu acest titlu de încheiere a reformării partidului social-democrat.
Suntem noi siguri că atunci când PSD a avut dreptul legal să propună sau să numească pe cineva în anumite funcţii, aceia au fost cei mai buni oameni pe care i-am avut?”
”Nu-i uşoară întrebarea. Nu tot timpul s-au făcut numirile aşa cum ar fi fost corect să se facă. Nu s-au făcut numirile în mod eficient şi n-a fost corect faţă de membrii de partid. Prin acest program noi câştigăm două lucruri: suntem siguri că îi punem pe cei mai buni oameni ai noştri în funcţii, începând cu guvernul şi terminând cu orice funcţie unde poate propune partidul, chiar şi în administraţia locală. În al doilea rând, câştigăm un sentiment care e pe cale să se piardă în PSD, că munca fiecăruia e urmărită şi apreciată”, a declarat Liviu Dragnea.
Această strategie se dorește a fi în primul rând o strategie recuperatoare, o șansă în plus care ni se oferă pentru a reveni în zona competenței, acolo unde valoarea face casă bună cu pasul înainte. Doar așa vom reuși să ne debarasăm de scaieții și lianele care ne tot împiedică înaintarea. Vom fi, în cele din urmă, noi înșine.