Guvernul norvegian intenționează să le ofere persoanelor care au primit azil pe teritoriul regatului drept de ședere doar pentru cinci ani, iar la încheierea acestui termen să le trimită înapoi în țările de origine, dacă acolo se înregistrează o ameliorare a situației, informează cotidianul norvegian Verdens Gang, care citează o declarație în acest sens a ministrului-adjunct de justiție al Norvegiei, Joran Kallemyr, potrivit agenției de presă TASS. Potrivit oficialului norvegian, o a doua evaluare pentru oferirea de azil la expirarea celor cinci ani trebuie să devină o procedură obligatorie și o condiție necesară pentru obținerea dreptului de ședere permanentă în această țară.
‘Însă, dacă în acest răstimp situația din Siria sau Irak va deveni mai bună, refugiații din aceste țări vor trebui să se ducă înapoi’, a subliniat Joran Kallemyr.
Acesta a explicat, de asemenea, că decizia de a-l trimite înapoi în țara de origine pe un anumit refugiat se va extinde și asupra tuturor rudelor sale care au primit drept de ședere pentru reîntregirea familiei.
Guvernul de coaliție din Norvegia, din care fac parte două partide de dreapta, intenționează să înăsprească regulile privind imigrația nu doar pentru refugiați. Orice cetățean străin care ar dori să primească drept de ședere permanentă în regat va trebui, inițial, să locuiască pe acest teritoriu cel puțin cinci ani, comparativ cu trei ani cât se cere în prezent. Amendamentele necesare la legislația națională sunt dezbătute din luna martie.
Potrivit statisticilor date publicității luni de Departamentul național pentru Imigrație, în 2015 în Norvegia vor fi înaintate peste 25.000 de cereri de azil, iar în 2016 numărul de cereri s-ar putea ridica la 30.000, în condițiile în care în 2014 au fost înaintate 11.500 de cereri, iar autoritățile norvegiene sperau inițial la o scădere a numărului lor în 2015.