Adi Cristi
Adi Cristi

FIERBE MOLDOVA

Adi Cristi

Adi Cristi

Republica Moldova se cutremură. Strada fierbe, pe ambele sale maluri, pro-Europa, respectiv pro-Rusia. Unul dintre simbolurile direcției pro-europene începe ”să dea cu subsemnatul” în fața procurorilor de la Chișinău, la sediul Centrului Naţional Anticorupţie (acest DNA moldovenesc), în timp ce liderul de conjunctură al  pro-rușilor, Vladimir Plahotniuc, care promite polițistului care îl va aresta pe Vlad Filat un autoturism Mercedes. Parlamentul de la Chișinău cu 79 de voturi a reușit să-i ridice imunitatea fostului prim ministru, înlesnind astfel anchetatorilor 72 de ore de demonstrații necesare rechizitorului prin care Vlad Filat va fi trimis în judecată.

Într-o democrație normală, firească și consolidată o astfel de acțiune a justiție nu poate dezechilibra sistemul politic, existând resursele necesare cauterizării rănii astfel deschise.

Impactul emoțional poate fi decisiv în percepția pe care o anume parte a populației pro-Europa o poate simți cu atât mai mult cu cât celălalt Vlad (Plahotniuc) nu și-a ascuns niciodată simpatia față de comuniștii lui Voronin, implicit față de cei de la Moscova. Personajul este mai mult decât pitoresc, el încercând să definească sintagma ”pe dinafară-i vopsit gardul și-năuntru-i leopardul” . Este absolventul studiilor la Universitatea de Studii Europene din Moldova, un penetrant om de afaceri în domeniile bancar, petrol, media, hotelier, de mai multe  ori deputat și în același timp demisionar din Legislativul de la Chișinău al cărui prim vicepreşedinte a fost, dar și un acuzat de populația ieșită în stradă că ar fi furat un miliard de euro din avuția națională. El se înfățișează acum sub forma celui care se bucură pentru că adversarul său, Vlad Filat, a ajuns să dea seamă în fața Justiției.

O astfel de atitudine nu face altceva decât să toarne gaz pe focul aprins în Piața Mare a Sfatului de la Chișinău, acolo unde protestează și pro-europenii pentru sensibilizarea organelor de anchetă, astfel încât, Vladimir Plahotniuc să dea seamă pentru miliardul de euro furat. Suprapunerea acțiunii procurorilor CNA peste atmosfera deja incandescentă din stradă  nu face altceva decât să viruseze necesara punere în ordine a unor anchete penale privind demnitarii, cu aceste deturnări de mesaje spre influența politică în astfel de cazuri. Nu cred că procurorii au găsit momentul oportun de acțiune, pe acest fundal al disputelor din stradă, între adversarii pro-Europa și pro-Rusia, dispute personificate de imaginea lui Vlad Filat, respectiv Vlad Plahotniuc. Orice atingere a unuia dintre cei doi, fie și de mâna procurorilor CNA, este tradusă ca fiind un atac la siguranța națională, din cele două direcții, Europa sau Rusia, funcție de cine este cel chemat să dea explicații la  Centrului Naţional Anticorupţie.

Astăzi vorbim despre ancheta începută în cazul lui Vlad Filat acuzat de fapte de corupție, cu ”prejudicii minore”, de rodinul a nici 200 de milioane de euro, în comparație cu miliardul reținut în sarcina lui Vlad Plahotniuc!

Vestea reținerii fostului prim ministru a declanșat deja isteria analiștilor politici, a politicienilor democrat-liberali care identifică în această acțiune elemente solide de poliție politică, de intervenție a Moscovei, care își dorește din nou din Republica Moldova să facă un cap de pod pentru Europa.

De fapt, decizia luată de CNA a fost prima decizie care aduce la interogator un lider politic, al unui partid aflat în alianța de guvernare, din întreaga istorie bolșevizată a acestei părți de România. Dincolo de Prut nu a existat niciodată ca șeful să dea seamă de faptele lui, chiar în momentul în care își exercită acest atribut al puterii de a decide, de a dispune.

Nu-mi pot imagina încă reacțiile societății, cu atât mai mult cu cât mărul cel mai stricat (Vlad Plahotniuc) stă în continuare pe taraba politică, fără ca cineva să-l întrebe de sănătate, fără ca cineva să-l cheme să dea, la rândul său, o explicație față de acuzațiile care i se aduc. Cosmin Gușă, consultant politic, de această dată încearcă să descifreze subteranele acestui spațiu marginal al limbii române, cu o interpretare a faptelor pe măsura talentului său de interpret al realității, în cheie politică: „Moldova merge către Rusia și fără Germania pentru că Filat este politicianul nu doar alintat de către statul român, cât timp a fost condus de către Traian Băsescu și de politicienii de centru-dreapta din PDL, mai ales, pentru că PNL nu l-a avut ca aliat pe Filat și este politicianul alintat inclusiv de doamna Merkel,  cu vizite periodice acolo și, la rândul lui, încercând să facă o strategie între Berlin și București, Berlinul însemnând Bruxelles. Justiția pro-rusă, dar, atenție, celelălt despre care vorbim, Vlad, care este atotputernic și nu trebuie subapreciat, și mă refer la Vlad Plahotniuc. Repet, este reprezentantul unei afaceri românești, acolo, aliatul oficial al politicienilor de stânga, din România (pozele sale cu Victor Ponta sunt de notorietate) și managerul partidului lui Lupu, Partidul Democrat, din Moldova, Lupu care a jucat pe axa București-Moscova, dacă celălalt Vlad a jucat pe axa București-Berlin, care însemna Bruxelles”.

Indiferent de cine își asumă astfel de ”descifrări”, realitatea ne invită să ținem seama că ”de acolo unde iese fum, există și foc” și ”acolo unde este foc, cu siguranță că arde ceva”, fiind necesară intervenția pompierilor, care nu au culoare politică, chiar dacă roșul este culoarea lor de serviciu.