Gastrita este o afecţiune a stomacului ce se manifestă prin inflamarea mucoasei, ca urmare a unor factori infecţioşi, chimici sau alergici. Principalul semn al acestei boli este senzaţia puternică de arsură, localizată în zona superioară a stomacului. Tratarea gastritei, implică, dincolo de tratamentul medicamentos, şi adoptarea unui anumit regim alimentar, din care să fie excluse alimentele condimentate şi grăsimile.
Alimentaţie pentru gastrită nu trebuie să includă alimente condimentate, grăsimi sau alte tipuri de preparate care pot agrava iritaţia de la nivelul mucoasei stomacului. Bolnavii de gastrită trebuie să evite atât gusturile puternice (foarte dulce, sărat, picant sau acru) cât şi alimentele fierbinţi sau reci. Principiul de bază în caz de gastrită este acela de a consuma preparate cât mai uşoare pentru stomac, care nu sporească secreţia de acid gastric şi care să nu contribuie la înrăutăţirea leziunilor existente la nivelul ţesutului stomacal. Alimentele interzise pacienţilor diagnosticaţi cu gastrită sunt:
- Este interzis consumul de carne grasă, în special carne de porc. Poate fi servită carnea slabă (pui, peşte sau vită), preparate la grătar sau fierte. În niciun caz bolnavii de gastrită nu ar trebui să opteze pentru mâncăruri pe bază de carne preparate prin prăjire. Prăjelile pot agrava inflamaţia mucoasei stomacului, amplificând senzaţia de durere şi arsură.
- Sunt interzise, de asemenea, mâncărurile condimentate, picante, sărate sau acre. Produsele de acest tip lezează ţesutul gastric şi produc arsuri şi dureri puternice la stomac.
- Nu este recomandat a se consuma legume precum guliile, castraveţii, varza, conopida, ceapa sau usturoiul.
- Fructe acre şi citrice (mere, portocale, lămâi, grefruit etc)
- Alimentaţia bolnavilor cu gastrită nu trebuie să includă iaurt, lapte bătut, brânzeturi sărate sau mucegăite. Poate fi consumat lapte proaspăt sau brânză de vaci.
- Sunt interzise alimentele grase precum slănina, carnea grasă, untura, margarina sau untul.
- Aluaturile dospite, fierbinţi, îngheţata, mierea, dulceaţa, zahăr ars, caramel, bomboanele şi restul produselor foarte dulci.
- Băuturile acidulate, alcoolice, fierbinţi sau foarte reci, fumatul.
Alimentaţia pentru gastrită trebuie să fie una echilibrată şi sănătoasă. Bolnavii diagnosticaţi cu gastrită pot consuma produse făinoase moi (sufleuri sau budinci, mămăligă), carne slabă (pui, vită, peşte) pregătită pe grătar, rasol sau prin fierbere, lapte, brânză dulce de vaci, urdă, ouă fierte (în niciun caz prăjite!), legume fierte sau înăbuşite (dovlecei, cartofi, mazăre, morcovi, ardei), fructe dulci (banane, mango, caise, piersici, pene galben), compoturi, budinci dulci şi zahăr cu moderaţie.