Grecia, îngrijorată, dar fără soluții în fața riscului închiderii frontierelor UE

O închidere a frontierelor interne europene ar pune Grecia într-o ‘poziție dificilă’ fără a rezolva problema migrației la care trebuie să răspundă Europa, a estimat marți ministrul grec al politicii migratorii, Yannis Mouzalas. ‘Există printre partenerii noștri o tendință de a începe să justifice închiderea frontierelor care este neliniștitoare, ceea ce ar fi un eșec total al Europei’, a afirmat ministrul pentru AFP.
Comisia Europeană s-a declarat pregătită marți să examineze o prelungire până doi ani a controalelor la frontierele interne ale spațiului Schengen.
O închidere a țărilor de destinație a migranților ar pune Grecia într-o situație ‘dificilă’, făcând-o să-și asume toată responsabilitatea poverii refugiaților și migranților care vin dinspre Turcia, 850.000 de persoane în 2015, a subliniat Mouzalas.
Aceasta s-ar face fără să ușureze situația restului Europei, ‘pentru că trebuie să se țină cont de o reluare a traficului’ care va continua să disperseze în UE mii de exilați, a estimat el.
Dar dacă, în fața acestui risc, Grecia este ‘deschisă tuturor propunerilor partenerilor săi’ cu scopul de a opri sosirile, din partea acestora ‘nu există’ propuneri, a afirmat Yannis Mouzalas, la întoarcerea de la reuniunea de la Amsterdam a miniștrilor de interne europeni, unde țara sa a fost acuzată că nu face destul în domeniu, în special de către Austria și Belgia.
‘Partenerii noștri înțeleg că Grecia nu poate stopa sosirile’, în măsura în care ele se fac pe mare, unde returnările sunt interzise, ‘și că cheia este în Turcia’, dar ‘într-o Europă speriată care caută soluții, unele țări vor să ne ia pe noi drept țintă’, a estimat el.
‘Ceea ce ni se cere este să ne respectăm angajamentele și este ceea ce noi și facem, chiar dacă am făcut-o cu întârziere’, a adăugat ministrul, citând deschiderea — prevăzută pentru ‘sfârșitul lunii februarie’ — a centrelor de primire în curs de amenajare pe cinci insule grecești în care vor fi înregistrați și selectați migranții sosiți.
Întârzierile față de termenul prevăzut inițial a fi în toamna trecută figurează printre motivele de reproșuri adresate Atenei chiar și de partenerii săi cei mai concilianți și de Comisia Europeană.