Somnul insuficient și tulburările de somn reprezintă o problemă serioasă de sănătate publică și de ordin social, atenționează specialiștii.„Insomnia şi/sau hipersomnia sunt semnalate la 75% din persoanele cu boli depresive şi sunt asociate cu creşterea de 10 ori a riscului de dezvoltare a bolilor depresive şi tulburărilor bipolare”, a declarat prof. univ. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, Fondatorul Secţiunii de Somnologie.
Somnul este o componentă extrem de importantă pentru sănătatea indivizilor, chiar din primii ani de viață. În acest sens,Societatea Europeană de Studiu a Somnului subliniază faptul că medicina somnului trebuie să devină o specializare recunoascută în toate țările europene.
„Între 25% și 40% dintre copii pot prezenta un tip de tulburare de somn pe perioada copilăriei. Reducerea duratei de somn, un program de somn variabil și calitatea slabă a somnului pot duce la afectarea performanțelor cognitive, cardiovasculare și metabolice” a precizat dr. Mihaela Oros, președinte Asociația pentru Tulburările de Somn la Copii și Adolescenți.
Mai mult decât atât, potrivit dr. Mihaela Oros, 10% dintre copii sforăie, iar 20% dintre aceștia suferă de apnee în somn, în timp ce 15% dintre copii adorm în timpul orelor la școală.