Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) se pronunță pentru sinergizarea eforturilor de finanțare a Moldovei de către Comisia Europeană, BERD și Banca Mondială, ca parte a programului general, informează NOI.md.O declarație în acest sens a făcut secretarul general adjunct al OCDE, Douglas Frantz, la întrevederea dintre viceprim-ministrul, ministrul Economiei al Republicii Moldova, Octavian Calmîc, cu conducerea acestei organizații.
Principalul subiect de discuție a vizat cooperarea țării noastre cu OCDE în anul curent în domeniul politicilor privind întreprinderile mici și mijlocii. În context, Octavian Calmîc a menționat că provocarea principală pentru autoritățile moldovenești, la momentul actual, este de a asigura implementarea politicilor elaborate, completate cu un proces de monitorizare și evaluare sistematică, precum și facilitarea accesului mediului de afaceri la finanțare.
Potrivit ministrului Economiei, pentru a consolida competitivitatea ÎMM-urilor și a beneficia de avantajele oferite de Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, Guvernul și-a propus să soluționeze problemele restante cu care se confruntă ÎMM-urile, precum reglementările restrictive în sectorul vamal, barierele tehnice în comerț, permisele și licențele, controale abuzive din partea instituțiilor reglementatoare. Nu în ultimul rînd, autoritățile lucrează la eliminarea dificultăților în obținerea accesului la finanțare, identificarea surselor alternative de finanțare și dezvoltarea infrastructurii de asistență în business.
„La fel ca și alte țări din regiune, accesul ÎMM-urilor la finanțare în Moldova este dominat de creditele bancare, care în prezent sînt neavantajoase din cauza crizei din sistem. În afară de aceasta, există un deficit acut de finanțări externe și resurse interne. În aceste condiții, mizăm pe un acord cu FMI pînă în luna iunie și deblocarea finanțărilor externe pentru continuarea programelor demarate. De asemenea, ne propunem pentru perioada următoare să întreprindem măsuri de deoffshorizare a economiei naționale, asigurare a transparenței bancare și introducere a prețului de transfer”, a afirmat viceprim-ministrul.La rîndul lor, reprezentanții organizației și-au exprimat susținerea Guvernului în efortul de implementare a politicilor de îmbunătățire a mediului de afaceri, subliniind că dezvoltarea infrastructurii de asistență în business și stimularea inițiativelor pentru competitivitate, inovație, internaționalizare ar ajuta ÎMM-urile din Moldova să concureze la nivel de UE prin prisma DCFTA. În ceea ce privește suportul acordat țării noastre, Douglas Frantz a optat pentru sinergizarea eforturilor de finanțare a Republicii Moldova dintre Comisia Europeană, BERD și Banca Mondială în cadrul unui program comun. Anterior, OCDE a acordat suport la elaborarea Strategiei pentru atragerea investițiilor pentru promovarea exporturilor 2016-2020.
Totodată, secretarul general adjunct al OCDE l-a informat pe viceprim-ministrul Octavian Calmîc despre vizita unei misiuni a OCDE la Chișinău la mijlocul lunii aprilie, în cadrul căreia va fi prezentat indicele politicilor IMM-urilor în Republica Moldova.