Copreședintele PNL Alina Gorghiu cere Curții Constituționale să ignore presiunile care se intensifică în favoarea votului într-un singur tur și să judece cu celeritate o sesizare referitoare la o excepție de neconstituționalitate admisă de Tribunalul București privind Legea alegerilor locale.”Salut decizia Tribunalului București prin care se admite excepția de neconstituționalitate privind Legea alegerilor locale, dar nu pot să nu remarc practica neunitară din instanțele românești în condițiile în care vorbim de aceeași lege. Fac apel totodată la Curtea Constituțională să ignore presiunile care se intensifică în acest moment în favoarea votului într-un singur tur și să judece cu celeritate excepția de neconstituționalitate admisă de Tribunalul București. Electoratul din România are dreptul să știe această decizie înainte de alegeri”, a scris Gorghiu, sâmbătă, pe Facebook.
Reacția copreședintelui PNL vine ca urmare a unei decizii a Tribunalului București, instanță care a admis, sâmbătă, o solicitare de sesizare a CCR privind excepția de neconstituționalitate a articolului 50 din Legea 115/2015 a alegerilor locale într-o speță în care respins o contestație în domeniul procesului electoral.
„Tribunalul a avut de soluționat o contestație în domeniul alegerilor, în domeniul procesului electoral pe care-l avem acum în derulare. În această contestație a fost invocată o excepție de neconstituționalitate a articolului 50 din Legea 115/2015 și această solicitare de sesizare a Curții Constituționale a fost admisă. Contestația formulată de petent fost respinsă, dar solicitarea de sesizare a Curții Constituționale a fost admisă. Și pleacă pe sesizare la CCR”, a declarat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al Tribunalului București, judecătorul Laura Andrei.
Ea a subliniat că este vorba de o excepție de neconstituționalitate care vizează „articolul 50 din Legea 115/2015 și procentul de alegători din listele electorale care este solicitat pentru alegerea unei persoane ca și consilier”.
„Excepția invocată de petent are legătură cu procentajul de alegători înscriși în listele electorale permanente, asta este excepția de neconstituționalitate. A fost admisă sesizarea CCR, pentru că Tribunalul nu poate să stabilească el constituționalitatea. Deci, contestația petentului a fost respinsă, a fost admisă solicitarea de sesizarea Curții Constituționale. Urmează să trimitem sesizare la Curte”, a detaliat purtătorul de cuvânt al Tribunalului București.
Laura Andrei a precizat că sesizarea va fi transmisă luni CCR, având în vedere programul de lucru al Curții Constituționale.