Virulența germenului de spital este dobândită, printre altele, din cauza folosirii pe scară largă a antibioticelor de tot mai nouă generație și mai mare eficiență, a precizat joi președintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Gheorghe Borcean, într-un comunicat remis presei.
„Prezența, calitatea și cantitatea germenilor sunt dependente de măsurile de prevenție, de curățenie, de asepsie și antisepsie. Virulența germenului de spital este dobândită prin selecție, printre altele, datorită folosirii pe scară largă a antibioticelor de tot mai nouă generație și mai mare eficiență”, susține Borcean.
Potrivit acestuia, contagiunea se petrece „inevitabil” în mediul spitalicesc. „Pentru moment, cu toate că avem cunoștință despre aceasta, personalul din sănătate încă nu este pe deplin conștient despre importanța măsurilor umane și protocolare pentru diminuarea sau împiedicarea contagiunii”, se menționează în comunicatul de presă.
În opinia președintelui CMR, infecția de spital trebuie recunoscută, declarată și vindecată „de îndată prin orice măsuri și cu orice costuri”.
„Corpul medical, celelalte profesii din sănătate se confruntă zilnic cu această entitate patologică. Trăim cu toții în stresul datorat acestei eventualități pentru care adesea suntem făcuți vinovați, fără a fi. Susținem toate măsurile pe care va găsi de cuviință să le ia Ministerul Sănătății și colaborăm cu convingere la aplicarea lor”, mai afirmă Borcean.