Un nou test de diagnosticare rapidă, în 48 de ore, a tuberculozei multirezistente (TB-MR) este recomandat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în lupta împotriva acestei boli care ucide anual 190.000 de oameni în întreaga lume, informează agenția France Presse.
„O etapă critică a fost depășită în combaterea crizei din sănătatea publică pe care o provoacă tuberculoza multirezistentă” odată cu crearea noilor teste, a declarat joi dr. Mario Raviglione, director în cadrul OMS, al Programului mondial de luptă împotriva tuberculozei.
„Noile recomandări ale OMS oferă o speranță sutelor de mii de pacienți care pot beneficia acum de un test” pentru a determina rapid dacă îndeplinesc condițiile pentru a beneficia de o schemă de tratament mai scurtă, a adăugat oficialul OMS.
Pacienții vor putea astfel să facă tratamentul complet în jumătate din timpul de până acum și, practic, la jumătate de preț, a mai spus sursa citată.
Noul tratament preconizat joi de OMS durează între 9 și 12 luni, la un cost de 1.000 de dolari față de cel anterior care dura de la 18 până la 24 de luni și costa 3.000 de dolari.
Cu tratamente între 18 și 24 de luni, ratele de vindecare sunt mici, cu o medie la nivel mondial de aproximativ 50 la sută.
Acest lucru este cauzat în mare parte de faptul că pacienților le este foarte dificil să continue să ia medicația o perioadă lungă de timp, cu efecte secundare semnificative.
Recomandările OMS cu privire la schema terapeutică de mai scurtă durată se bazează pe studii la care au participat 1.200 de pacienți cu tuberculoză multirezistentă fără complicații, din 10 țări.
Potrivit OMS, mai puțin de 20 la sută dintre cei 480.000 de pacienți cu această formă de tuberculoză primesc în prezent un tratament adaptat.
Tuberculoza multirezistentă este cauzată de bacili rezistenți la isoniazidă și la rifampicină, cele două medicamente cele mai eficiente împotriva tuberculozei.
În anul 2014, OMS a estimat că 5 la sută dintre cele 9,6 milioane de cazuri de tuberculoză au dezvoltat o formă multirezistentă a maladiei.
Această formă de tuberculoză afectează în fiecare an 480.000 de persoane, dintre care 190.000 de persoane nu supraviețuiesc.
Organizația Mondială a Sănătății are drept scop reducerea cu 80 la sută până în 2030 a incidenței tuberculozei și cu 90 la sută a mortalității cauzate de această boală.
Testul recomandat de OMS a fost dezvoltat de laboratorul german Hain Lifescience GmbH și costă aproximativ 10 dolari.