Energia produsă din biomasă în sectorul rezidențial din Republica Moldova a atins capacitatea de 20 de megawați, comparabilă cu cea a Centralei Electrice cu Termoficare Nord, a declarat într-o conferință de presă Mihail Stratan, directorul Agenției pentru Eficiență Energetică (AEE), informează MOLDPRES.
Oficialul a adăugat că pînă în prezent 920 de familii au primit subvenţii pentru instalarea cazanelor pe biomasă în cadrul Programului de subvenţionare a costului cazanelor pe biomasă pentru gospodării casnice, microîntreprinderi şi întreprinderi mici, lansat în 2012. În total, au fost acordate subvenții în mărime totală de peste 20 milioane de lei. Pe 17 mai a fost relansat programul, sub 300 de cereri fiind depuse la Agenţia pentru Eficienţă Energetică și astfel a fost epuizat numărul limită de cereri.
AEE dispune de o sumă care poate acoperi 150-160 de cereri, cu subvenții de 500 sau 1300 de euro, în funcție de cazanul instalat. Mihail Stratan afirmă însă că toate cererile vor fi examinate și în cazul în care vor corespunde criteriilor proiectului vor fi căutate soluții de cofinanțare, inclusiv din fonduri interne. ”Uniunea Europeană și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare au oferit mijloacele financiare pentru a acoperi cererea în creștere. Cu începere din anul curent vom încerca să suplinim finanțările din fonduri naționale, astfel ca să putem să asigurăm asistența pentru mai mulți solicitanți”, a informat directorul Stratan.
”Datele Biroului Național de Statistică denotă o reducere a dependenței energetice de 8 la sută de importurile de resurse energetice. Din totalul de consum intern de energie biomasa reprezintă peste 12,7 la sută”, a spus directorul AEE.
”Subvenționarea proprietarilor privați este numai o mică componentă a proiectului ”Energie și Biomasă”. Ne străduim să acoperim tot spectrul ce ține de energie din resurse regenerabile în Moldova și respectiv instalăm aceste cazane în instituțiile publice, în special în școli, grădinițe, spitale, primării”, a menționat Victor Cotruță, managerul Proiectului UE-PNUD „Energie şi Biomasă”. El a subliniat că cererea pentru cazanele de biomasă este în creștere.
Ponderea energiei produse din surse regenerabile se preconizează să atingă către anul 2020 circa 20 la sută din consumul total brut intern, potrivit Strategiei Naționale de Dezvoltare ”Moldova 2020”.