Partidul de dreapta populist german AfD vrea să își consolideze cooperarea cu partidul francez de extremă dreapta Frontul Național (FN) și cu alte partide eurosceptice, a afirmat copreședinta formațiunii, Frauke Petry, într-un interviu apărut marți, potrivit AFP.
„Cooperarea cu Frontul Național la nivel european este dezirabilă în termeni de Realpolitik”, a explicat Frauke Petry pentru cotidianul local din Munchen, Münchner Merkur, în contextul în care în Austria candidatul extremei-drepte a fost învins doar la limită la alegerile prezidențiale pe fondul ascensiunii populismelor în Europa.
„Ne dorim un mare grup parlamentar eurosceptic” în Parlamentul European, unde Alternative für Deutschland (AfD) dispune de doi aleși, a adăugat ea. „Iar un grup parlamentar eurosceptic trebuie să adune pe cât posibil toate forțele pentru a avea influență”, a adăugat copreședinta acestui partid apărut în urmă cu trei ani.
„Germania, Franța și Marea Britanie trebuie să coopereze dacă vrem să reformăm această Uniune Europeană. Nu o putem face fără Frontul Național”, a insistat Frauke Petry.
Chestiunea apropierii între AfD și FN preocupă conducerea partidului de mai multe săptămâni. AfD a criticat deseori unele aspecte ale programului partidului condus de Marine Le Pen, în special cele economice.
Pe de altă parte, unii membri ai AfD se tem de apropierea de un partid francez cunoscut pentru unele derapaje verbale din trecut privind Holocaustul, un subiect tabu în Germania.
AfD, creat de opozanți ai euro, este deja ținta a numeroase critici, în special pentru deriva sa de dreapta și pozițiile anti-islam.
Însă eurodeputatul Marcus Pretzell, care este și soțul lui Frauke Petry, a decis recent să se alăture grupului parlamentar condus de FN în PE.
Dovadă a divergențelor din cadrul acestui partid german, un vot sensibil privind o apropiere de FN a fost evitat la începutul lunii la un congres al AfD.
AfD a devenit mai vizibil în peisajul politic german în special în contextul crizei refugiaților. Venirea a 1,1 milioane de imigranți și refugiați anul trecut în Germania i-a bulversat pe germani, o parte a populației devenind tot mai îngrijorată.
Partidul, care a făcut progrese semnificative la trei scrutine regionale recente, este în prezent creditat cu circa 15% din intențiile de vot, conform mai multor sondaje.