Parlamentul a adoptat astăzi în prima şi a doua lectură proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2016 cu venituri în sumă de 31,37 miliarde de lei şi cheltuieli în valoare de 35,56 miliarde de lei, cu un deficit în sumă de 4,18 miliarde de lei, informează MOLDPRES.
Bugetul de stat pe anul curent a fost construit pe o creștere economică ușoară de 1,5 la sută, o rată a inflației de 10.5 la sută și un curs de schimb de 21,1 lei pentru un dolar SUA. Pentru anul 2016 cîștigul salarial mediu lunar pe un salariat în economie se preconizează să atingă 5 050 lei, în creștere față de anul 2015 cu 9,5 la sută în valori nominale.
Veniturile la bugetul de stat se așteaptă să crească cu 11,1 la sută față de bugetul executat în 2015. „Creșterea veniturilor bugetului de stat, în fond, se explică prin creșterea semnificativă în structura veniturilor bugetului a granturilor pentru suport bugetar, intrări din care în anul 2015 nu au avut loc”, precizează Ministerul Finanțelor. Cheltuielile bugetului de stat se vor majora cu 17,1 la sută față de anul trecut. Deficitul bugetului va fi acoperit preponderent din surse externe (3,7 miliarde de lei).
Potrivit ministrului Finanțelor, Octavian Armașu, întîrzierea elaborării proiectului se explică prin faptul că „bugetul prevede o componentă de finanțare externă sub formă de granturi și sub formă de credite și înainte de a aproba proiectul de buget, am vrut să existe o certitudine cît de cît că această finanțare va fi”.
În baza proiectului Legii bugetului de stat, fondul de subvenționare a producătorilor agricoli va fi de 900 milioane de lei, dintre care 387,6 milioane de lei din contul Programului de suport bugetar ENPARD al Comisiei Europene. În buget sînt prevăzute mijloace inclusiv pentru majorarea cu circa 10 la sută a salariilor cadrelor didactice de la 1 septembrie 2016, majorarea graduală a salariilor judecătorilor, precum și alte ajustări.
Conform proiectului de buget, la sfîrșitul acestui an, datoria de stat internă nu va depăşi 21,0 miliarde de lei.
Ministerul Finanțelor a menţionat că proiectul bugetului pentru anul 2016 „este bazat pe încheierea unui program de colaborare cu FMI, care are o importanță majoră pentru asigurarea durabilității bugetului, atît pe termen scurt, cît și pe termen mediu. Lipsa unui astfel de program ar putea periclita obținerea suportului bugetar extern, suma căruia, în proiectul bugetului de stat, este de 4 679,5 milioane de lei”, dintre care 2,59 miliarde de lei finanțări nerambursabile.
Totodată, ministerul a precizat că în cazul în care autoritățile publice nu vor realiza măsurile de politici prevăzute în matricele fiecărui program bugetar de suport extern, sprijinul respectiv va fi redus.
Proiectul Legii bugetului de stat urmează să fie votat de Parlament în a treia și ultima lectură.
Tot astăzi, Legislativul a adoptat Proiectul de hotărîre privind bugetul Parlamentului pentru anul 2016, acesta constituind suma de 141112,5 mii de lei.