Comisia Electorală Centrală (CEC) a transmis demersuri oficiale adunărilor interparlamentare şi organizaţiilor internaţionale guvernamentale la care R. Moldova este parte, instituţiilor internaţionale specializate, instituțiilor de management electoral, misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare acreditate în țara noastră, privind delegarea reprezentanților pentru observarea alegerilor prezidențiale din 30 octombrie curent, relatează MOLDPRES.
„Invitații pentru participare au fost expediate la 17 instituții internaționale de resort, printre care Parlamentul European, Consiliul Europei, Comisia europeană pentru democraţie prin drept, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Biroul OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (OSCE/BIDDO), Adunarea Parlamentară a OSCE ș.a.”, se menționează într-un comunicat al instituției.
Potrivit CEC, monitorizarea internațională a alegerilor are drept scop asigurarea organizării și desfășurării unui scrutin corect în conformitate cu standardele internaționale în domeniu, dar și sporirea gradului de transparență și încredere în procesul electoral din R. Moldova.
Observatorii internaționali sînt acreditați în conformitate cu prevederile Codului electoral și ale Regulamentului privind statutul observatorilor şi procedura de acreditare a acestora.