Breaking News

Ceaiul de patrunjel verde te scapa de grasimi si te vindeca de bolile de rinichi

Patrunjelul este una dintre cele mai folosite ierburi in bucataria noastra traditionala si o prezenta constanta in gradinile si gradinitele de balcon ale romanilor. E o planta nepretentioasa, care creste si se ingrijeste usor si care poate fi utilizata in totalitate – frunze, tulpini, radacina. Din pacate, insa, pe cat este de raspandit patrunjelul, pe atat este de subapreciat. Patrunjelul nu inseamna doar multa aroma in mancaruri si o sursa importanta de vitamina C. Ceaiul de patrunjel, de pilda, are multiple beneficii pentru sanatate, ajuta la reducerea tesutului adipos si vindeca bolile de rinichi.

Ceaiul de patrunjel – beneficii in tratarea bolilor de rinichi

Ceaiul de patrunjel este recomandat pentru tratarea problemelor gastrointestinale, pentru constipatii, indigestie, colici, anemie, icter, probleme ale prostatei, pentru improspatarea respiratiei, dar mai ales pentru tratarea si prevenirea bolilor de rinichi.

Diverse studii au demonstrat calitatile diuretice ale patrunjelului si efectele benefice in tratamentul infectiilor urinare si a litiazei renale (pietre la rinichi). Patrunjelul blocheaza reabsorbtia sodiului si a potasiului, fenomen benefic in prevenirea formarii de pietre la rinichi, previne retentia de apa si calmeaza spasmele.

Ceai de patrunjel pentru slabire

Ceaiul de patrunjel verde este recomandat in dietele de slabire pentru ca ajuta la dizolvarea grasimilor si stimuleaza metabolismul. O cana de ceai de patrunjel bauta pe stomacul gol reduce apetitul si calmeaza senzatia de foame. In plus, patrunjelul este benefic in reglarea nivelului de zahar din sange si prevenirea, astfel, a senzatiei de ameteala sau de lesin cauzate de scaderea brusca a glicemiei.

Cum sa prepari si sa consumi ceaiul de patrunjel

Pentru a prepara ceai de patrunjel pune o mana de frunze de patrunjel intr-o cana, apoi toarna deasupra lor apa clocotita, acopera si lasa la infuzat pentru cel putin 5 minute. Ceaiul de patrunjel poate fi consumat fierbinte, la temperatura camerei sau rece si il poti pastra in frigider pana la doua zile. Pentru ca ceaiul de patrunjel poate avea un gust usor amar, se recomanda indulcirea lui cu putina miere si imbunatatirea aromei cu feliute de lamaie.

In curele de slabire bea o cana de patrunjel cu 30 de minute inainte de fiecare masa pentru calmarea senzatiei de foame si prevenirea mancatului in exces.

Pentru mentinerea sanatatii tractului urinar, poti prepara un ceai de patrunjel mai putin concentrat, pe care il poti bea pe tot parcursul zilei, in loc de apa. Tine cont, doar, ca este diuretic si ca vei simti mai des nevoia de a urina.

Ceaiul de patrunjel – alte beneficii pentru sanatate

• Patrunjelul este foarte bogat in vitaminele A, C si K, importante pentru sanatatea sistemului osos si a sistemului cardiovascular, dar si minerale precum fierul si alti nutrienti esentiali.

• Un articol publicat in 1999 in revista de specialitate „British Journal of Nutrition” a aratat faptul ca patrunjelul este foarte bogat in antioxidanti cu efect antiinflamator si anti-cancerigen.

• Patrunjelul contine multi flavonoizi, printre care apigenina cu rol in combaterea cancerului la san prin stoparea multiplicarii celulelor canceroase.

• Studiile au aratat ca uleiurile din patrunjel – in special miristicina – inhiba formarea tumorilor si in special a celor de la nivelul plamanilor.

• Vitamina C si vitamina A din ceaiul de patrunjel ajuta la distrugerea radicalilor liberi responsabili de multe afectiuni si de imbatranirea prematura a organismului.

• Ceaiul de patrunjel are efect antiinflamator si previne artrita reumatoida si osteoartrita.

• Este bogat si in acid folic, esential pentru sanatatea sistemului cardiovascular.

• Ceaiul de patrunjel este benefic pentru reglarea ciclului si a fluxului menstrual.

• Compresele cu ceai de patrunjel sunt benefice pentru calmarea pielii crapate, pentru grabirea vindecarii vanatailor si pentru calmarea simptomelor neplacute cauzate de intepaturile de insecte.

• Daca e folosit pentru clatirea parului, ceaiul de patrunjel stimuleaza cresterea firului de par si previne caderea.