Agenția Turismului a propus în cadrul unei mese rotunde privind dezvoltarea şi promovarea agroturismului în Republica Moldova, desfășurate astăzi la sediul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, să fie adoptată Legea turismului rural, în vederea dezvoltării acestui domeniu, informează MOLDPRES.
„În calitate de autoritate în domeniu, ne propunem să avem o lege a turismului rural care ar putea să ofere unele facilități subiecților din mediul rural în oferta serviciilor non-agricole pentru a cointeresa agenții economici de a investi în agroturism. Practica din alte state ne demonstrează că există o multitudine de beneficii”, a menționat directorul general al Agenției Turismului Stanislav Rusu.
Ministrul Agriculturii, Eduard Grama, a constatat cu regret „că o bună parte din populația Republicii Moldova nu cunoaște atracțiile turistice ale țării și nu a vizitat alte regiuni decît cea de baștină”. ”Nu valorificăm pe deplin potențialul țării în domeniul turismului, mă refer aici în special la turismul rural. Împreună cu Agenția Turismului ne propunem să dezvoltăm acest sector, iar un prim pas ar fi elaborarea unui plan de acțiuni”, a adăugat ministrul.
În cadrul întrunirii a fost discutată situaţia actuală privind dezvoltarea şi promovarea agroturismului în Republica Moldova și a fost prezentată activitatea Agenţiei Turismului privind dezvoltarea turismului rural. Un subiect aparte l-a constituit organizarea „Zilei Naționale a Vinului” care va avea loc în acest an pe 1-2 octombrie. Participanților le-a fost prezentat proiectul de concept. Printre propuneri a fost cea de a reveni la tradiția de organizare a paradei vinificatorilor.
Potrivit Biroului Național de Statistică, la sfîrșitul anului 2015 în Republica Moldova funcționau 26 pensiuni turistice și agroturistice, precum și 57 sate de vacanță și alte structuri turistice.