Președintele PMP, Traian Băsescu, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, că decizia CCR privind abuzul în serviciu este una corectă, iar de acum înainte procurorii vor trebui să dea dovadă de rigoare atunci când acuză un funcționar public de săvârșirea acestei infracțiuni.
„Este o decizie corectă a Curții Constituționale care s-a pronunțat strict pe tema pe care a fost sesizată. Adică a fost atacată formularea din articolul 297 (din Codul penal — n.r.) care spunea îndeplinire ‘defectuoasă’, ceea ce era incorect și neconstituțional, iar eu am susținut tot timpul acest lucru. Curtea Constituțională a cerut înlocuirea sintagmei ‘îndeplinire defectuoasă’ cu sintagma ‘îndeplinește prin încălcarea legii’. Ceea ce este corect și corespunde și descrierii abuzului în serviciu din Convenția Națiunilor Unite împotriva corupției ratificată de România prin Legea 365 din 2004. Mai mult, Curtea s-a pronunțat limitat pentru că ea nu poate să se pronunțe decât strict pe ceea ce a fost sesizată, dar a preluat integral formularea din Convenția Națiunilor Unite împotriva corupției”, a precizat Traian Băsescu.
Potrivit șefului PMP, „Parlamentul trebuie să pună articolul 297 în deplin acord cu Convenția”. „Adică abuzul în serviciu să fie când se îndeplinește funcția publică ‘prin încălcarea legii’ cu intenție și cu foloase necuvenite”, a spus Băsescu.
Întrebat dacă decizia Curții elimină și temerile exprimate de procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, privitoare la o eventuală dezincriminare de către CCR a abuzului în serviciu, Băsescu a afirmat: „De bună seamă nu sunt temeri, alea au fost minciuni spuse de doamna Kovesi, nu temeri. (…) A fost o presiune inadmisibilă pe Curte, încercând să stârnească presiunea presei și a populației împotriva Curții Constituționale. În realitate, procurorii trebuie să treacă la rigoare. Și rigoare înseamnă atunci când acuzi pe cineva de abuz în serviciu să-i spui precis articolul din lege pe care l-a încălcat, articolul și paragraful. Până acum mergea: a îndeplinit ‘defectuos’. De astăzi nu mai merge, procurorii trebuie să precizeze ce articol a încălcat respectivul funcționar”.