Fructele conțin un anumit tip de zahăr, numit fructoză, care se absoarbe mai lent în sânge și are eliberare treptată de energie, făcând mai ușor de controlat glicemia. Cireșele sau piersicile, spre exemplu, conțin mai mult zahăr decât cele cu gust astringent cum ar fi lămâia.
„Lipsa fibrelor din sucurile de fructe dereglează nivelul de zahăr din sânge. Pe de altă parte, cercetările nutriționale au demonstrat faptul că trei porții de fructe zilnic ne feresc de diabet, însă consumul zilnic a unui pahar de suc de fructe crește riscul de diabet cu 24%. Fructele sunt foarte bune în alimentație, însă oamenii trebuie să fie conștienți de formele ascunse dezahăr, și așa consumat în exces de către populația României. Numai un român consumă anual 30 kg de zahăr. 75% din zaharuri se regăsesc în fructe, iar în legume în proporție de numai 25%. Desigur, vorbim de variantele neprocesate. De aceea, în curele de slăbire sunt mult mai adecvate sucurile de legume, decât cele de fructe”, explică dr. Horațiu Albu, specialist in nutritia ortomoleculara si master in biologia moleculara a cancerului într-un comunicat de presă.
Sucul de iarbă de grâu, sucul de legume, sucul de sfeclă roșie, sucul de ananas sau sucul de morcovi sunt câteva sucurile care aprovizionează fiecare celulă din corp cu elemente nutriționale esențiale – atât minerale cât și vitamine.
„Principalul beneficiu oferit de consumul de suc de legume, pe lângă avantajul slăbitului rapid este faptul că absorbția nutrieților se face mult mai rapid în sânge decât în cazul în care ar fi consumate legumele crude”, a mai subliniat specialistul.