Varicele esofagiene sunt vene care se gasesc in mod normal in interiorul esofagului, si care daca se maresc, devin vizibile la endoscopia digestiva superioara sau examen radiologic cu bariu (mai rar folosit astazi). Ca aspect varicele esofagiene seamana cu varicele de la gambe, deseori fiind mai serpuitoare decat acestea.
Cea mai frecventa cauza de aparitie a varicelor esofagiene este ciroza hepatica, dar sunt si alte boli care se pot insoti de aparitia lor, mult mai rare insa.
Aparitia varicelor din ciroza este datorata formarii de noduli de regenerare la nivelul ficatului, care apasa pe venele care aduc sangele la ficat. Ingreunarea trecerii sangelui prin ficat, se transmite inapoi pe vene, care se dilata, devenind vizibile la nivelul esofagului.
Prezenta de varice esofagiene confirma diagnosticul de ciroza hepatica, dar simpla lor evidentiere nu inseamna ca pacientul este grav bolnav.
Exista numerosi bolnavi la care varicele nu cresc sau regreseaza sub tratament si regim de viata corect.
In functie de marimea lor, varicele esofagiene se clasifica in 4 grade, gradul 1 denumind varicele cele mai mici si gradul 4 pe cele mai mari.
Ca cat varicele sunt mai mari, cu atat exista un risc mai mare de aparitie a unor complicatii, in special ruperea varicelor cu hemoragie importanta.
Desi s-ar putea crede ca o persoana cu varice esofagiene ar trebui sa aiba simptome alarmante, de obicei ele nu dau nici un simptom, pana in momentul in care se complica cu hemoragie prin rupere. Atunci pacientul varsa sange sau cheaguri, are oboseala extrema, transpiratii, uneori aiureaza, are scaune negre, moi si lucioase ca pacura, si este nevoie de internare de urgenta.
Tratamentul varicelor esofagiene se incadreaza in tratamentul general al cirozei hepatice. Scopul tratamentului este acela de a micsora varicele, si odata cu aceasta de a micsora riscul ruperii lor.
Daca un bolnav cu ciroza hepatica are varice esofagiene (exista si situatii de ciroze fara varice esofagiene), trebuie sa urmeze:
- tratament medicamentos (de obicei cu propranolol)
- regim alimentar (fara alcool, abuz de medicamente)
- supraveghere endoscopica cu o periodicitate dictata de marimea varicelor: varicele mai mari, trebuiesc urmarite endoscopic mai des.
- in unele situatii, se poate face tratament prin endoscopie digestiva superioara respectiv ligatura (bandarea) sau sclerozarea varicelor mari care au sangerat sau prezinta risc de sangerare iminent.
Tratamentul ruperii varicelor esofagiene se face in spital, putand fi
- tratament non invaziv
- tamponarea varicelor cu o sonda cu balonase introdusa in esofag
- administrarea de preparate medicamentoase in perfuzie
- tratament endoscopic (ligaturarea sau sclerozarea varicelor prin endoscopie digestiva)
- tratament chirurgical – in cazul in care metodele anterioare nu au dat rezultate (nu au oprit hemoragia). Se leaga varicele dupa deschiderea abdomenului, asociindu-se uneori si anastomoze intre unele vene, care sa previna reaparitia varicelor.