Guvernul ar putea discuta într-o ședință viitoare un proiect care să faciliteze accesul persoanelor vulnerabile la documentele de stare civilă, în România existând, în prezent, 160.000 de persoane fără carte de identitate, a declarat joi secretarul de stat în Ministerul Fondurilor Europene Ciprian Necula, la conferința internațională privind oportunitățile pentru dezvoltarea sistemului de sănătate din România – „The Future of Healthcare. Innovation through EU funding”.
„Vorbim despre sănătate și nu putem să o decupăm din realitățile sociale românești. Sănătatea este legată de om, în mod evident, iar omul are diverse dificultăți și bariere pentru a-și accesa drepturile, inclusiv cele legate de sănătate. De exemplu, o problemă la care lucrăm acum și sper să se rezolve această situație, este lipsa documentelor de stare civilă. În România avem 160.000 de persoane fără buletin, fără act de identitate. Sigur, ei pot accesa servicii de urgență și au acces, dar limitat. Avem estimat, pentru că nu știm numărul cu precizie, aproximativ 10.000 de persoane, poate și mai mult, fără certificat de naștere. Nici măcar nu există. Adică, ar fi foarte greu să accesezi servicii de tipul celor medicale. (…) Încercăm să schimbăm legislația. Săptămâna viitoare sper să intre în ședința de Guvern o decizie prin care să se facă schimbări și care să faciliteze accesul persoanelor vulnerabile la acte de identitate”, a declarat Ciprian Necula.
Potrivit acestuia, la nivelul MFE se încearcă „abordări integrate” pentru comunitățile vulnerabile, sărace, „în care servicii din mai multe domenii să fie livrate în același proiect”.
„Este un mecanism inovator pentru România. (…) Nu s-a întâmplat asta până acum, când într-o singură comunitate vii și cu program pe Educație, pe Sănătate, pe locuire, pe documente de stare civilă și identitate, pe ocupare și așa mai departe”, a mai declarat Necula.