R.Moldova:Guvernul pledează pentru un parteneriat veritabil între sectorul public și cel privat

Premierul Pavel Filip a avut o şedinţă de lucru cu participarea reprezentanţilor Asociației Businessului European (EBA), care reprezintă un spectru larg de companii şi pe cei mai mari investitori din Republica Moldova, transmite MOLDPRES cu referire la Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.

Şeful Executivului a menţionat că întrunirea în cauză are scopul de a afla din prima sursă percepția reprezentanților EBA referitor la evoluția mediului de afaceri, de a vedea opinia lor referitor la activitatea Guvernului şi de a stabili acţiunile de colaborare în vederea atingerii obiectivelor trasate.

Pavel Filip a trecut în revistă priorităţile Guvernului în domeniul social-economic, subliniind faptul că, în prezent, există o voinţă şi determinare foarte puternică din partea echipei guvernamentale pentru promovarea adevăratelor reforme, dar şi o conlucrare eficientă cu Legislativul, astfel încît s-a reuşit avansarea esenţială pe mai multe direcţii. „Un obiectiv important este Acordul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), ceea ce va însemna şi deblocarea finanţărilor de la alţi parteneri de dezvoltare ai Republicii Moldova. Sîntem pregătiţi pentru negocierile cu echipa de experţi FMI, care va veni la Chişinău la începutul lunii iulie. Ştim ce avem de făcut în perioada imediat următoare şi acum este important să avem stabilitate şi previzibilitate, inclusiv pentru a asigura condiţii favorabile dezvoltării mediului de afaceri şi atragerii investiţiilor în economia ţării”, a specificat Prim-ministrul.

Un subiect important al discuţiei a vizat activitatea Consiliului Economic, reuşitele şi problemele care există în promovarea ideilor exprimate de reprezentanţii mediului de afaceri în dialogul cu autorităţile centrale. În acest context, Mariana Rufa, Director Executiv EBA Moldova, a prezentat o analiză a situaţiei şi viziunea membrilor asociaţiei pe acest subiect. În opinia EBA, platforma de comunicare în cadrul Consiliului Economic este una utilă şi necesară, avînd în prezent două grupuri de lucru: primul se axează pe eliminarea constrîngerilor în afaceri, iar cel de-a doilea – pe facilitarea comerţului transfrontalier.

Participanţii la şedinţă au remarcat faptul că mediul de afaceri observă în ultima perioadă mai multe aspecte pozitive în activitatea Guvernului şi au venit cu o serie de propuneri privind eliminarea vulnerabilităţilor din sistemul economic al ţării. Ei au optat pentru promovarea cît mai urgentă a măsurilor de modificare a legislaţiei privind controalele de stat şi implementarea Registrului unic al controalelor de stat, dar şi pentru realizarea reformei actelor permisive.

De asemenea, s-a discutat despre măsurile de consolidare a sistemului bancar şi de sporire a încrederii în sectorul financiar al Republicii Moldova – un element esenţial pentru dezvoltarea investiţiilor. Pe lîngă aceasta, a fost menţionată necesitatea respectării procedurii de Analiză a Impactului de Reglementare la elaborarea şi adoptarea politicilor statului în diverse domenii, precum şi a implementării eficiente a strategiilor şi politicilor elaborate, astfel încît acestea să aducă rezultatele aşteptate şi de business, şi de populaţie.

Pe agenda discuţiilor au fost, de asemenea, subiecte ce vizează dezvoltarea sectorului tehnologiilor informaţionale, reforma administraţiei publice şi consolidarea capacităţilor instituţionale ale structurilor statului.

Interlocutorii au convenit asupra menţinerii unui dialog permanent, inclusiv pe platforma Consiliului Economic, pentru a asigura un parteneriat veritabil între sectorul public și cel privat, în scopul susţinerii mediului de afaceri, atragerii investiţiilor şi dezvoltării social-economice a ţării noastre.