„Pe de-o parte acizii produşi de bacteriile din placă bacteriană depusă pe dinţi duc la scăderea pH-ului dinteluişi la demineralizarea smalțului. O uşoară demineralizare poate surveni de fiecare dată când mâncăm sau bem ceva acid. De asemenea, smalțul se poate sparge sau crăpa, de aceea trebuie să fim foarte atenţi, pentru că odată distrus smaltul, ne putem pierde foarte uşor dintele din cauza complicaţiilor ce pot apărea. Un rol foarte important în producerea eroziunii dentare îl are consumul de băuturi acidulate, sucuri din fructe, citrice şi anumite alimente. Băuturile acidulate conţin acid fosforic, fructele conţin acid citric şi acid malic, produsele fermentate conţin acid lactic, strugurii şi vinul conţin acid tartaric. Este important să consumaţi aceste alimente cu moderaţie şi doar în timpul meselor.”, recomandă dr. Andra Custură.
Obiceiuri periculoase care afecteaza smaltul dintilor: alimentele acidulate provoaca eroziuni sau carii
Un element foarte important din structura dentară este smalțul dentar, stratul exterior, dur, ce acoperă coroana dintelui. Protejarea smalțului dentar este foarte important în păstrarea sănătății dinților, mai ales că odată afectat, acesta nu se poate regenera.
„În momentul în care dintele erupe în cavitatea bucală, celulele responsabile de formare a smaltului îşi pierd funcţionalitatea, de aceea smalțul nu poate fi regenerat în cazul în care acesta este distrus de procese carioase, eroziuni. În anumite situaţii smalțul poate beneficia de depuneri pe suprafaţa sa, de precipitate de fosfat de calciu de origine salivară sau exogenă – dar aceste mici depuneri nu pot înlocui în totalitate pierderi semnificative de substanţă dură”, explică dr. Andra Custură, medic stomatolog, într-un comunicat de presă.
Prin organizarea structurală complexă şi a gradului ridicat de mineralizare, smalțul dentar este cea mai dură structură din organismul uman – mult mai dur decât osul. Specialistul explică faptul că în forma sa matură, smalțul conţine mai mult de 95% substanţă minerală, iar duritatea smalțului conferă coroanei dintelui o înaltărezistență la zgârieturi, abraziune sau şlefuire.
Cu toate acestea, există substanțe sau chiar comportamente alimentare ce pot afecta smalțul dentar.