Ministerul Sănătății a precizat vineri că 34 de copii din centre de plasament au fost prezentați la Spitalul Clinic de Psihiatrie pentru evaluare în ultimele două săptămâni – 19 dintre aceștia au venit la cererea procuraturii, iar 15 la cererea unităților de plasament.
Potrivit unei informări a ministerului, în momentul prezentării, niciunul dintre cazuri nu respecta prevederea legală potrivit căreia internarea, evaluarea sau prescrierea unui tratament unui minor trebuie făcută în prezența tutorelui minorului.
Simptomatologia predominantă la acești copii, arată Ministerul Sănătății, este ‘tulburarea de comportament’, în multe cazuri aceasta suprapunându-se cu ‘tulburări de dezvoltare’.
„Majoritatea acestor copii primeau medicație psihotropă. Unii au necesitat internare (în prezența tutorelui sosit ulterior), precum și administrarea de medicație psihotropă. La restul nu s-a justificat nevoia unei internări sau unui tratament farmacologic. În cazul celor 4 copii aduși de la centrul ‘Sf. Nicolae’ în seara zilei de joi, doi copii au fost evaluați timp de circa 2 ore, iar concluzia medicilor a fost că nu prezentau simptomatologie psihiatrică pediatrică. Ceilalți doi copii au rămas în grija medicilor până dimineață la ora 9,00”, afirmă sursa citată, care precizează că la niciunul dintre copii nu au existat simptome de sevraj.
Anterior, Primăria Sectorului 1 anunța că șase copii de la Complexul de Servicii Sociale „Sfântul Nicolae” au intrat în sevraj pentru că au rămas fără tratament, în urma arestării preventive, la sfârșitul săptămânii trecute, a singurului medic psihiatru angajat în centrele sociale din Sectorul 1.
„Medicul neuropsihiatru Ramona Gheorghe a fost arestată preventiv în cadrul dosarului deschis de procurori pentru mai mulți angajați ai Complexului de Servicii Sociale ‘Sfânta Maria’, care vizează presupuse fapte de rele tratamente aplicate minorului, abuz în serviciu și delapidare. În condițiile în care medicul Ramona Gheorghe era singurul specialist psihiatru angajat în centrele sociale din Sectorul 1, și acesta cu jumătate de normă, copiilor nu a avut cine să le mai prescrie medicația necesară pentru afecțiunile de care suferă. Ultimul control la copiii internați la Centrul ‘Sfântul Nicolae’ a fost făcut înainte de 23 iunie 2016, dată la care a început urmărirea penală față de medicul psihiatru, în condițiile în care, cel puțin o dată pe lună, copiii din toate centrele erau consultați de către aceasta”, menționează Primăria Sectorului 1.