Declarația finală a Summitului NATO, desfășurat vineri și sâmbătă la Varșovia, menționează că măsuri adecvate, ajustate la regiunea Mării Negre, inclusiv inițiativa României de a crea o brigadă-cadru multinațională pentru a ajuta la pregătirea integrată a unităților aliate aflate sub Comandamentul Diviziei Multinațională din Sud-Est, vor contribui la poziția Alianței privind apărarea și descurajarea consolidată și la manifestarea pe timp de pace a intenției NATO de a acționa fără constrângere.
Potrivit documentului citat, postat pe website-ul NATO, vor fi evaluate opțiunile privind o prezență aeriană și maritimă consolidată a NATO.
De asemenea, declarația amintește că la Varșovia s-a marcat o etapă esențială în dezvoltarea apărării antirachetă a Alianței Nord-Atlantice (NATO BMD), prin declararea atingerii capacității operaționale inițiale a NATO BMD. ”Acesta este un pas înainte semnificativ către obiectivul NATO BMD, care oferă o capacitatea mai puternică de a ne apăra populațiile, teritoriul și forțele în partea de sud a Europei în fața unui potențial atac cu rachete balistice. Obiectivul Aegis Ashore de la Deveselu (România) reprezintă o componentă semnificativă a acestei creșteri de capacitate, iar comanda și controlul asupra Aegis Ashore sunt transferate către NATO”, relevă declarația adoptată de participanții la Summitul NATO din capitala poloneză.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat vineri seară, la Varșovia, că NATO a aprobat o prezență militară multinațională în România sub conducere românească. Potrivit agenției EFE, această prezență va consta într-o brigadă alcătuită în principal din efective române și bulgare.
De asemenea, liderii statelor aliate au aprobat desfășurarea a patru batalioane în Estonia, Letonia, Lituania și Polonia, în cadrul măsurilor de contracarare a amenințării reprezentate de Rusia. Obiectivul NATO este de a preveni repetarea scenariului ucrainean și o anexare ipotetică de către Rusia a unei părți a teritoriului uneia dintre fostele republici baltice sovietice.
Marea Britanie s-a angajat să trimită 650 de militari, dintre care 500 în Estonia și 150 în Polonia. Canada a anunțat în urmă cu câteva zile că va trimite 1.000 de militari, în timp ce Belgia și Franța urmează să desfășoare fiecare câte 150 de militari. Batalionul din Letonia va fi sub comandament canadian, cel din Lituania sub comandament german, cel din Estonia sub comandament britanic, iar batalionul din Polonia va avea comandament american.
NATO și-a multiplicat exercițiile în estul Europei pentru a verifica nivelul de pregătire a trupelor sale și a reasigura țările membre din estul Europei. Alianța Nord-Atlantică a trimis, de asemenea, avioane suplimentare pentru a da noi asigurări de protecție a granițelor aeriene de-a lungul coastelor statelor baltice. În sudul Europei, NATO se ocupă tot mai mult de securitatea României și a Bulgariei, care privesc cu neliniște consolidarea dispozitivului militar rus în Marea Neagră.