Ministrul moldovean al apărării, Anatol Șalaru, a declarat duminică, într-un interviu acordat postului de radio Europa Liberă, că la Summitul NATO de la Varșovia a solicitat sprijin din partea Alianței Nord-Atlantice pentru retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova și înlocuirea misiunii ruse de menținere a păcii din regiunea transnistreană cu o misiune civilă, sub mandat ONU.
În acest context, Șalaru a evocat „acțiuni destabilizatoare din partea Rusiei” în Republica Moldova, subliniind necesitatea ca țările din regiune care nu sunt membre ale NATO să fie sprijinite de Alianță în efortul de a combate ceea ce el a calificat drept „acțiuni ale războiului hibrid” rusesc.
Ministrul moldovean al apărării a invitat țările membre ale NATO să susțină inițiativa Chișinăului de a transforma misiunea de menținere a păcii din regiunea transnistreană într-o misiune civilă multinațională și să ceară Rusiei evacuarea armatei și munițiilor ei de pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu angajamentele internaționale asumate.
Din perspectiva Republicii Moldova, raporturile ei cu NATO și cu țările partenere sunt fundamentate pe patru valori și principii: cooperarea, flexibilitatea, credibilitatea și interoperabilitatea forțelor armate, a spus Șalaru într-un discurs susținut la Summitul NATO de la Varșovia, potrivit portalului Moldova.org. Chișinăul își dorește ca în cursul anului 2019 să găzduiască un exercițiu NATO/PfP de tip REGEX, care să servească drept platformă pentru realizarea unui centru de instruire regional permanent, a subliniat ministrul moldovean al apărării.
Săptămâna trecută, Adunarea Parlamentara a OSCE a făcut apel la respectarea suveranității și integrității teritoriale ale Republicii Moldova. Într-o rezoluție finală a reuniunii de la Tbilisi, adoptată marți, AP OSCE a cerut retragerea trupelor militare ruse din Republica Moldova și transformarea mecanismului actual de menținere a păcii din stânga Nistrului într-o misiune civilă sub egida OSCE.