Prim-ministrul Pavel Filip a fost informat, astăzi, despre rezultatele analizei instituționale și funcționale a Cancelariei de Stat, care a fost realizată de experţii Companiei „Ernst&Young” Baltics, cu sprijinul financiar al PNUD-Moldova, în scopul realizării reformei Cancelariei de Stat, a relatat pentru MOLDPRES Biroul comunicare și relații cu presa al Executivului.
Potrivit studiului, noua structură a Cancelariei de Stat ar trebui să asigure şapte funcţii de bază şi una secundară în calitate de ”Centru al Guvernului”. Totodată, urmează a fi esenţial sporite capacităţile analitice, eficientizată activitatea de coordonare a politicilor, modernizate procesele de elaborare și promovare a actelor legislativ-normative şi a circulaţiei documentelor, prin aplicarea unor tehnologii noi. De asemenea, este necesară revizuirea proceselor de lucru aferente. Printre recomandările experţilor se mai numără transferarea unor funcţii improprii, care nu au legătură directă cu atribuţiile Cancelariei de Stat, către instituțiile publice de profil. Estimările echipei de experţi arată că reforma Cancelariei de Stat ar putea fi realizată în termen de trei luni.
Premierul a mulţumit partenerilor pentru asistenţa acordată şi a exprimat toată determinarea pentru realizarea acestei reforme ample. „Este logic şi firesc să începem reformele de la Cancelaria de Stat, chiar din inima Guvernului”, a spus Prim-ministrul.
În acest context, expertul „Ernst&Young”, Andris Laucins a apreciat foarte mult abordarea Executivului şi faptul că Premierul şi-a asumat responsabilitatea de a conduce personal acest proces.
La rîndul său, Dafina Gercheva, Coordonator Rezident al ONU și Reprezentant Permanent PNUD pentru Republica Moldova, a exprimat disponibilitatea instituţiei pe care o reprezintă de a continua colaborarea cu Guvernul în realizarea reformei demarate.