Prim-ministrul Pavel Filip a avut, astăzi, o întrevedere cu conducerea şi reprezentanţii administraţiei publice locale din raionul Ungheni. Dialogul purtat a vizat atît priorităţile de activitate ale Cabinetului de miniştri, cît şi problemele cu care se confruntă localităţile din raion şi posibilităţile de soluţionare a acestora, a relatat pentru MOLDPRES Biroul comunicare și relații cu presa al Guvernului.
În debut, Premierul a subliniat că, pe parcursul primelor şase luni de mandat, Guvernul a întreprins măsurile necesare pentru a stabiliza situaţia economică şi socială în Republica Moldova, dar şi pentru a acumula venituri suficiente la bugetul de stat pentru a achita la timp salariile şi plăţile sociale. Totodată, printre priorităţile de activitate ale Executivului, menţionate de Pavel Filip, se regăsesc şi reformarea sistemului public, crearea unui mediu de afaceri prietenos, dar cel mai important, redobîndirea încrederii cetăţenilor şi a partenerilor externi în instituţiile de stat.
„Am reuşit să promovăm un pachet important de legi, care vine să stabilizeze şi să asigure dezvoltarea Republicii Moldova. Este adevărat că oamenii încă nu percep pe deplin beneficiul acestor reforme, aceasta pentru că majoritatea încă urmează să fie puse în aplicare. În cea de a doua jumătate a anului vom fi concentraţi pe implementarea cadrului legal adoptat”, a mai spus şeful Executivului.
Facilitarea activităţii de antreprenor şi susţinerea dezvoltării mediului de afaceri local, inclusiv cel din sectorul agricol, a fost un alt subiect al discuţiilor. În context, Premierul a vorbit despre măsurile luate de Guvern în acest sens, printre care, instituirea moratoriului asupra controlului de stat, reducerea instituţiilor cu funcţii de control, dar şi iniţiativele de a reduce numărul de rapoarte necesare pentru a fi prezentate autorităţilor publice. „Agentul economic trebuie ajutat, nu pedepsit. Vrem să avem o colaborare transparentă şi benefică cu oamenii de afaceri”, a conchis Pavel Filip.
Premierul a mai vorbit şi despre relaţiile cu partenerii de dezvoltare, gradul de implementare a Foii de parcurs asumată în faţa Uniunii Europene, dar şi despre intensificarea relaţiilor economice şi comerciale cu Federaţia Rusă. Totodată, Pavel Filip a evidenţiat că autorităţile de la Chişinău au reuşit să aibă un dialog constructiv şi eficient cu ultima misiune a Fondului Monetar Internaţional şi, în curînd, urmează să avem un Program de ţară cu instituţia financiară.
În discuţii, autorităţile locale au abordat o serie de probleme cu care se confruntă locuitorii din raion. Printre cele mai importante subiecte s-au regăsit dezvoltarea infrastructurii pentru mediul de afaceri, preţurile la comercializarea produselor agricole, gazificarea localităţilor rurale, precum şi necesitatea consolidării bugetelor locale.