A laboratory technician examines blood samples for HIV/AIDS in a public hospital in Valparaiso city, about 75 miles (120 km) northwest of Santiago, November 14, 2008. REUTERS/Eliseo Fernandez

Circa 2,5 milioane de persoane sunt infectate anual cu virusul HIV în întreaga lume

 

Aproximativ 2,5 milioane de persoane continuă să fie infectate anual cu virusul HIV în întreaga lume, o cifră care a stagnat în mod îngrijorător în ultimul deceniu, susține un studiu publicat marți și citat de AFP.

Aceasta nouă analiză oferă „o imagine îngrijorătoare privind lentoarea progreselor înregistrate pentru reducerea cazurilor noi de infecție cu virusul HIV”, explică Haidong Wang, de la Institutul pentru metrologie sanitară și evaluare (IHME) din cadrul Universității Washington din Seattle (SUA), autorul principal al studiului.

Cercetarea, care a fost publicată în revista The Lancet HIV, a fost prezentată cu prilejul conferinței internaționale privind SIDA, organizată la Durban (Africa de Sud), pentru a evalua progresele înregistrate în privința acestei epidemii care a făcut deja peste 30 de milioane de victime începând cu anii ’80.

Potrivit studiului, numărul anual de noi infectări a rămas relativ constant, la aproximativ 2,5 milioane pe an — circa 7.000 pe zi — în lume în ultimii zece ani, după o perioadă de declin rapid între 1997 și 2005.

Această stagnare s-ar putea agrava dacă nu se va obține finanțarea programelor împotriva HIV, susțin îngrijorați specialiștii.

„Prin urmare, este necesară o creștere masivă a eforturilor guvernelor și agențiilor internaționale pentru a strânge suma de aproximativ 36 de miliarde de dolari (33 miliarde euro), necesari în fiecare an, pentru a atinge obiectivul de a pune capăt SIDA până în 2030”, a declarat Christopher Murray, directorul IHME.

În ultimii 15 ani, comunitatea internațională a oferit în total 110 miliarde de dolari pentru lupta împotriva epidemiei, notează autorii studiului.

Potrivit cercetării, în lume, în 2015, trăiau 38,8 milioane de persoane infectate cu HIV, un număr în creștere constantă. Prin comparație, în anul 2000, numărul acestora era de doar 28 de milioane.

După un vârf de 1,8 milioane în decese în 2005, numărul victimelor SIDA a scăzut la 1,2 milioane în 2015, în special ca urmare a intensificării recursului la antiretrovirale (ARV), dar și ca urmare a prevenirii transmiterii virusului de la mamă la copil.

În 2015, 1,8 milioane de noi infectări (trei sferturi din numărul total) au apărut în Africa sub-sahariană, în timp ce pe locul al doilea la numărul de infectări regăsim Asia de Sud, cu 212.500 de cazuri noi (8,5%).