Guvernul a pus în dezbatere publică strategia privind managementului riscului la inundaţii

 

Ministerul Mediului a lansat în dezbatere publică Planurile de Management ale riscului la inundaţii pentru cele 11 administraţii bazinale de apă şi fluviul Dunărea, document care are principale obiective protejarea vieţii şi a sănătăţii umane, a activităţii economice, a patrimoniului şi a mediului.

Planurile de management ale riscului la inundaţii au fost elaborate pentru zonele unde există risc potenţial semnificativ de inundare sau unde materializarea acestui risc este probabilă, precum şi pentru zonele unde au fost pregatite hărţi de hazard, de risc la inundaţii şi planuri de management al riscului la inundaţii înainte de 22 decembrie 2010, se spune în nota de fundamentare a proiectului hotărârii de Guvern.

Obiectivele managementului riscului la inundaţii se axează pe reducerea efectelor negative potenţiale ale inundaţiilor pentru sănătatea umana, mediu, patrimoniul cultural şi activitatea econornică, adoptând atât măsuri nestructurale, cat şi măsuri structurale pentru reducerea probabilităţii de inundare.

Planurile de management al riscului la inundaţii includ măsuri pentru atingerea obiectivelor stabilite, precum şi componentele stabilite prin norme metodologice elaborate de autoritatea publică centrală din

domeniul apelor aprobate prin hotărâre a Guvernului. Aceste planuri de management al riscului la inundaţii iau în considerare aspecte relevante, cum ar fi: costurile şi beneficiile, dimensiunea inundaţiilor şi traseul acestora, zonele care au potenţial de reţinere a apei din inundaţii(albiile majore, obiective de mediu pentru corpurile de apă de suprafaţă şi subterane etc.)

Totodată, se are în vedere gestionarea solului şi a apei, planificarea teritoriului, utilizarea terenurilor, conservarea naturii, precum şi infrastructura de navigaţie şi portuară.

De asemenea, se iau în calcul aspecte ale managementului riscului la inundaţii, cu accent pe prevenirea, protecţia, pregătirea – incluzând prognoza inundaţiilor, avertizarea şi alarmarea în condiţiile specifice unui anumit bazin sau subbazin hidrografic – promovarea practicilor de utilizare durabilă a terenului, îmbunătaţirea capacităţii de retenţie a apei în bazinul hidrografic, precum şi inundările controlate ale anumitor zone în cazul unor evenimente majore.

Actul normativ va crea cadrul legal necesar implementării măsurilor propuse, în vederea reducerii potenţialelor efecte negative ale inundaţiilor pentru sănătatea umană, activitatea economică, mediul înconjurător şi patrimoniul cultural. în zonele desernnate ca având risc potenţial semnificativ la inundaţii.

Costurile aferente măsurilor pentru perioada 2016-2021 vor fi suportate în cea mai mare parte din fonduri europene, bugetul de stat şi bugetele locale. Fondurile europene vor fi asigurate prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2021, Axa Prioritară 5 – Promovarea adaptării la schimbările climatice, prevenirea şi gestionarea riscurilor.

Fondurile de la bugetul de stat vor fi asigurate din sumele alocate investiţiilor prevăzute pentru Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, iar fondurile de la bugetul local, din sumele alocate pentru unităţile administrativ teritoriale, conform planificării din Strategia Fiscal – Bugetară a Guvernului elaborată pentru perioada următoare.

În realizarea planurilor de management au fost respectate procedurile de consultare a structurilor asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale.

Hotărârea de guvern privind aprobarea planurilor de managemet, precum şi nota de fundamentare a actului normativ pot fi consultate pe site-ul Ministerul Mediului.