Șeful diplomației ruse Serghei Lavrov a părut să desconsidere marți acuzațiile potrivit cărora Moscova ar fi la originea unui atac informatic asupra Partidului Democrat, în scopul de a influența campania în favoarea candidatului republican Donald Trump, transmit RIA Novosti, AFP și Reuters.
Kerry nu a spus un cuvânt, conform France Presse. Totuși, potrivit Reuters, secretarul de stat al SUA a abordat acest subiect cu omologul său rus.
Moscova este suspectată că încearcă să influențeze campania electorală din SUA în favoarea lui Donald Trump și că ar fi orchestrat o scurgere de e-mailuri deranjante pentru candidatul democrat Hillary Clinton, dar experți în securitatea informatică sunt prudenți pe acest subiect.
Vineri, cu trei zile înaintea de deschiderea Convenției democrate, WikiLeaks a publicat aproape 20.000 de mesaje piratate din conturile a șapte responsabili ai Partidului Democrat, pe care aceștia le schimbaseră între ei în perioada ianuarie 2015-mai 2016.
Deranjată de aceste scurgeri, care creau o diversiune chiar înaintea începerii convenției, unde Hillary Clinton urmează să fie desemnată candidata partidului său pentru Casa Albă, echipa fostei Prime Doamne a contraatacat, lăsând să se înțeleagă că la originea dezvăluirii acestor e-mailuri ar fi hackeri suspectați că ar avea legături cu autorități ruse.
Scopul manevrei, potrivit echipei Clinton, ar fi să favorizeze campania lui Donald Trump, mai critic față de NATO decât rivala sa democrată. „Nu cred să fie o coincidență că aceste e-mailuri au fost publicate în ajunul convenției”, a declarat Robby Mook, directorul de campanie al lui Hillary Clinton.
FBI a anunțat luni că anchetează acest atac, fără să furnizeze detalii despre presupusa identitate a hackerilor și nici despre o eventuală legătură cu publicarea e-mailurilor de către WikiLeaks.